Günün Şarkısı 6 Ağustos 2019


Mehmet Teoman & Nükhet Duru – “Hastane”


Bir söz toplumuyduk biz. Dilden dile anlatılan masallar, söylenceler, kulaktan kulağa fısıldanan maniler, kağıda kaleme değmeden yıllar yılı ezberde kalmış türküler vardı geçmişimizde. Türkçe popüler müziğin adı henüz “Türkçe sözlü hafif müzik” iken, koca bir geleneğin sözünü popüler şarkılara nasıl dökeceğimizi bilmez iken ilk yol göstericilerden biri o oldu. Bazıları şiirleri besteliyordu. Mehmet Teoman’sa şiir yazar gibi şarkı sözü yazıyordu.


Hayatı bir kitap olsa bu ülkenin popüler kültürüne, müzik ve eğlence dünyasına dair kapsamlı bir belgesel çıkar ortaya. Diliyorum ki bir gün yazmaya koyulur. Tanju Okan için yazdığı “Kadınım”la başlayan şarkı sözü yazarlığında “Beni Benimle Bırak”, “Anılar”, “Gerisi Vız Gelir”, “Parkta Yatıyorum”, “Yalnızlığım” gibi buraya isimlerini sığdıramayacağım sayısız klasiğe imza atmış bir usta, gazetecilik, prodüktörlük, menajerlik, işletmecilik, organizatörlük gibi işlerle sektörün her cephesinde ter dökmüş, emek vermiş bir duayen Mehmet Teoman. Bugün bu işleri yapan herkesin yakından tanıması, bilmesi gereken bir isim.


“Hastane / Yorgun ve Mutlu”, 1979 yılında piyasaya çıkar. ‘70’lerin ortasında başlayan Nükhet Duru – Mehmet Teoman – Cenk Taşkan ekip çalışmasının sona erdiği günlerdir. Nükhet Duru’nun o günlerde piyasaya çıkan yeni 33’lüğünde yine Cenk Taşkan’ın besteleri var ama artık Mehmet Teoman’ın şarkı sözleri yoktur. Teoman, 2 Cenk Taşkan bestesinin üzerine yazdığı şiirleri seslendirdiği o 45’liğin kapağında o günlerde evlendiği Ayşegül Aldinç’le birlikte düğün kostümleriyle poz vermiştir. Plaktaki şarkılarda Ayşegül Aldinç’in de sesi vardır.   


“Hastane”nin bestesini Sezen Aksu çok sevince allem eder kallem eder Cenk Taşkan’dan alır ve üzerine sözler yazarak “Dört Günlük Bir Şey” adını taşıyan bir şarkı hâline getirir. Mehmet Teoman ise “Hastane”yi 1991 yılında yayımlanan “Ter İçinde” adlı ilk albümünde yeniden seslendirir. Şarkının orijinal versiyonu da yıllarca sadece plak üzerinde kaldıktan sonra ilk kez 2006 yılında yayımlanan “Bak Bir Varmış Bir Yokmuş 4” adlı karma albümle tekrar gün ışığına çıkar.


Mehmet Teoman 2016 yılında tamamen kendi çabasıyla ve epeyce de uğraşarak “Yaş 71” adı verilmiş bir albüm yayımladı. Ada Müzik etiketiyle piyasaya çıkan bu albümde eski ve yeni şarkı sözleri ve şiirlerini Meltem Özcan’la birlikte seslendirdi. Albümün konuk sanatçısı Nükhet Duru idi ve Duru “Kadınım” ve “Hastane”de Teoman’a eşlik ediyordu. 


Hem o albümü hem de o şarkıyı hatırlayalım istedim bugün çünkü bugün Mehmet Teoman’ın doğum günü. Kısa bir süre önce önemli bir rahatsızlık geçiren Mehmet Teoman, bir süredir Bodrum’da yaşıyor ve her şeye rağmen hayat enerjisi, engin kültür ve bilgi birikimi ile ışık saçmaya devam ediyor.


İyi ki doğdun Mehmet Teoman. İyi ki yaşadın, yazdın, yaptın ve ilham verdin. Senden çok ama çok şey öğrendik.

Yavuz Hakan Tok

3 yorum:

  1. Bu güzel yazı için teşekkürler.. sevgili Mehmet Teoman’ı ne kadar güzel yansıtmışsınız. En can insan.. huzur ve mutluluk kaynağı.. duygu yüklü kalbi ile umut ışığı Mehmet Teoman’cım kısaca bu kadar güzel yansıtılabilirdi ancak...<3

    YanıtlaSil
  2. Canimadam yani Mehmet Teoman o bana yolumu cizmemde ışık oldu ben onun' yaş 71'albumunun kapağını çizerek en anlamlı ve onur duyduğum projemi gerçekleştirdim.sihhati bol olsun canimadamim ışığı yüreği bir döneme damgasını vurdu.cok dokunaklı olmuş tebrikler

    YanıtlaSil
  3. Harika bir yazı Bilge Üstad Mehmet Teoman böyle anlatılır ancak ...
    Teşekkürler ... Bende Can Yücel'den bir dörtlükle katılayım ...

    Aslında insan iki şeyi unutamaz; sevdiği kişiyi ve onun yokluğunu.
    İki şeyi de asla saklayamaz; sarhoşluğu ve aşık olduğunu.

    YanıtlaSil