Günün Şarkısı 12 Eylül 2019

Esin Engin – “Hayallerim Aşkım ve Sen”


Hayallerim Aşkım ve Sen’i sinemada ilk izlediğim gün nasıl çarpıldığımı dün gibi hatırlıyorum. Sonrasında birden fazla kez daha sinemada, televizyonda yayınlandığında video kasete kaydedip defalarca ekranda izlemişliğim vardır. Şüphesiz filmi bunca sevmemde birçok başka etkenin yanında müziklerinin de etkisi çok büyük. O kadar ki filmde tema müziğinin uzun uzun çalındığı “Bir Beyoğlu Düşü” kısmını televizyondan kasete kaydedip “walkman”de başa sarıp sarıp dinlemelere doyamadığımı da hatırlıyorum.


Hayallerim Aşkım ve Sen filminin müziği Esin Engin tarafından yapılmıştı. Bizim kuşak onu kelimenin tam tabiriyle “kadife” sesi ve son derece beyefendi görünümüyle televizyonda sakin sakin Türkçe tangolar söylerken hatırlıyordu en çok ama biraz daha müzikle haşır neşir olanlar Esin Engin’in aslında besteci ve aranjör olarak da ülke popüler müziğinin en önemli isimlerinden biri olduğunu iyi biliyordu.


Zerrin Özer için Orhan Gencebay şarkısı “Gönül”e yaptığı düzenleme ile pop müzikte yeni bir dönemi başlatmıştı mesela. Ondan öncesinde Tülay Özer’e yaptığı “İkimiz Bir Fidanız” düzenlemesi ile de başka bir akımın öncüsü olmuştu. Hisseli Harikalar Kumpanyası müzikalinin, Türkiye’nin gerçek anlamda müzikal filmlerinden biri olan Renkli Dünya’nın Çiğdem Talu ve Melih Kibar tarafından yapılmış müziklerinin düzenlemeleri de Esin Engin’e aitti. Bir dönem oyun havaları ve tango düzenlemelerini kendi adıyla plak haline getirmiş, müzikal yaratıcılığını her defasında, imzası olan en “piyasa” işte bile ortaya koymuştu. ‘80’lerin arabesk “hit”i “Kim Bilir”in Tülay Özer versiyonuna yaptığı düzenlemeyi bulursanız, dinleyin; şaşkınlığa uğrarsınız.   


Esin Engin bir dönem çeşitli televizyon dizilerinin müziklerine de imza attı. Bunların en bilineni kuşkusuz Çalıkuşu dizisi oldu ve bir klasik olarak hafızalara yer etti. 1995 yılında ise Engin’in film ve dizi müziklerinden oluşan bir derleme, kaset ve CD formatında yayımlandı. 


Çalıkuşu, Yol Palas Cinayeti, İki Kadın, Behiye, İki Kız Kardeş, Hayatın İçinden, Tatlı Betüş ve Gurur adlı film ve dizi müziklerinin yer aldığı bu albümde Hayallerim Aşkım ve Sen filminin müziği de bulunuyordu. Albüm yayımlandığında yıllar sonra bu film müziğini temiz bir kayıtla dinlemek beni çok mutlu etmişti.


Aynı albüm geçtiğimiz günlerde EMI – Universal etiketiyle bu defa plak olarak yayımlandı. ‘80’l ve ‘90’lı yıllarda bir şekilde akıllarımızda kalmış, sinema salonlarında ya da televizyon ekranlarında yankılanmış bu şahane Esin Engin bestelerini artık plaktan da dinlemek mümkün. Kapak tasarımı maalesef çok kötü olsa da içeriği şahane bu plak arşivlerde yer almayı hak ediyor.  


Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder