Günün Şarkısı 8 Ağustos 2019


Ayça ve Elma Şekerleri – “Küçük Kız”


Sene 1978. Eurovision Şarkı Yarışması’na Türkiye o yıl ikinci kez katılacak. 1975’deki hezimetten sonra iki yıl ara vermiş ve sonra tekrar gaza gelmişiz. 1977 sonunda TRT duyuruyu yapmış, müzik dünyası harıl harıl yarışmaya hazırlanıyor. Neredeyse bütün star şarkıcılar, söz yazarları ve besteciler teyakkuzda. Nitekim elemelere tam 232 şarkı gönderiliyor.


Yarı finale kalan 12 şarkı, 6 Aralık 1977 günü açıklanıyor. Finalistlerin büyük bir kısmı müzik dünyasında bilinen, tanınan isimler ama bir grup var ki onları kimse tanımıyor: Ayça ve Elma Şekerleri. Kim olduklarını kısa bir süre öğreniyoruz; 5 küçük çocuktan oluşan bir grup bu. Şarkının adı: Küçük Kız”. Sözleri Oktay Yurdatapan tarafından yazılan şarkının bestesi Baha Boduroğlu’na ait, düzenleme ise Ertuğrul Çayıroğlu tarafından yapılmış.


Elma Şekerleri’ni oluşturan çocuklardan ikisi, şarkının düzenlemesini yapan Ertuğrul Çayıroğlu’nun kızları Tülin ve Şebnem Çayıroğlu, bir diğeri o günlerde Baha Boduroğlu’yla evli olan Güzin Boduroğlu’nun kızı Aslı Gelenbe. Grubun tek erkek elemanı ise Oktay Yurdatapan’nın yeğeni olan Taner Karataş.


Yarı finale kalan şarkılar 16 ve 17 Aralık’ta iki bölüm halinde ekrana getiriliyor ve “Küçük Kız” ikinci gece izleyici karşısına çıkıyor. Çıkar çıkmaz da bir fenomene dönüşüyor. Hem çocukların hem de şarkının sevimliliği ekran başındaki herkesi kendine bağlıyor. Ama tabii konu Eurovision gibi bir milli mesele olunca sevimlilik yetmiyor. 18 Aralık’ta TRT tarafından yapılan açıklamada finale kalan 4 şarkı arasında “Küçük Kız”ın adı geçmiyor.


Şarkı 1978 yılında Bip Plak etiketiyle 45’lik olarak yayımlanıyor. Plağın ara yüzüne de “Kar Yağıyor” adlı şarkı konuluyor. Hem plak çok satıyor hem de “Küçük Kız” adeta bir çocuk şarkısı gibi okullara filan giriyor, dillere marş oluyor ve yıllarca da unutulmuyor. Ne var ki Ayça ve Elma Şekerleri’nin yolları bu 45’likten sonra ayrılıyor, Ayça ayrı Elma Şekerleri ayrı, çocuk şarkılarından oluşan birer 33’lük plak yapıyorlar.


“Küçük Kız”, uzun yıllar plaklara kaldıktan sonra ilk kez 2007 yılında Ossi Müzik tarafından yayımlanan “Bir Zamanlar 3” adlı karma albümde yer alarak gün ışığına çıktı. Eurovision Türkiye tarihimizin bu en aykırı şarkısı, masumiyet yıllarımızın simgelerinden biri olarak bugün de hâlâ dinleyeni mutlu ediyor.



Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder