Günün Şarkısı 5 Ağustos 2019


Ahmet Ali Arslan & Nilipek. – “Benimle Yaşlan”


Ahmet Ali Arslan bağımsız müziğin dikkate değer yıldızlarından biri. Müzikle ilgisi amatör düzeyde ilerlerken Amerika’da aldığı üniversite eğitimi esnasında şarkılar yazmaya başlamış. 2014 yılında Türkiye’ye döndüğünde ses mühendisliği üzerine yüksek lisans yapmış. İlk kez Sofar performansı ile adını duyurmuş, 2015 yılında ise 5 şarkıdan oluşan “Su Akar Deli Bakar” adlı kısaçalarını yayımlamış. Onu 2016’da “Bahara Övgü” kısaçaları ve 2018’de de “Günaşığı” albümü takip etmiş. Bütün bunların yanı sıra YouTube videoları ile de gün geçtikçe onu ve müziğini takip edenlerin sayısını arttırmış.


Ahmet Ali Arslan’ın geçtiğimiz günlerde kendi hesabına yayımladığı yeni albümü “Bahçeden” de aynı adlı YouTube videoları serisinin albüme dönüştürülmüş hâli. Birazcık YouTube karıştıranlardansanız, mutlaka rastlamışsınızdır. Arslan bu videolarda evinin bahçesinde, kendi gibi çoğunlukla kendi şarkılarını yazıp söyleyen alternatif müzisyenleri ağırlıyor ve birlikte çalıp söylüyorlar. Bu dayanışma iki şarkıyla yapılıyor ve şarkılardan biri Ahmet Arslan’ın, diğeri de konuk müzisyenin kanalında yayınlanıyor.


İşte bu albüm böylesi 10 kaydı bir araya getiriyor. Can Kazaz’dan Nilipek.’e, Melike Şahin’den Selin Sümbültepe’ye 10 konuklu bir albüm. Şarkıların 9’u ise daha önce yayımlanmış Ahmet Ali Arslan şarkılarının yeni yorumları. Bir tek Şenceylik’le birlikte söylediği “Zeytin Ağaçları” yeni, onun da sözleri Ahmet Ali Arslan’a, bestesi Şenceylik’e ait.


Çok sakin, çok naif, neredeyse minimalist ama içine girdikçe derinliğini fark edeceğiniz şarkılar yazıyor Ahmet Ali Arslan. Klasik Türk müziği ve halk müziğinden ilham aldığını söylüyor röportajlarında. Bu ilham yapısal olarak yansıyor şarkılarına; yoksa bunu duyunca ilk aklınıza geleceği gibi alaturka veya türkü formunda, yerel müziğin batı armonisiyle kaynaştırıldığı, “sentez” satan eserlerden değil onun şarkıları. Burada takıldığım sadece bir nokta var ki o da bazı şarkılarda yer yer tıpkı klasik Türk müziğinde yapıldığı gibi prozodi hatalarının yapılmış olması: “Tamtaaaaakır”, “naaaasıl unutucam seni”, "kıskaaaanırım", "canaaaavar" gibi bir dolu örnek verilebilir.


Ahmet Ali Arslan, şarkı söyleme biçimindeki sakinlikle en çok Fikret Kızılok’u, Erkan Oğur’u, belki biraz Ortaçgil’i anımsatıyor. Albümde onunla birlikte söyleyenlerin de aynı sakinlikte şarkıcılar olması kuşkusuz tesadüf değil. Albümü dinlerken yer yer duyduğumuz ufak tefek detoneler, hatalar, bahçe sesleri, dip ses gürültüsü ise market raflarında ilaçla parlatılmış iştah açıcı elmaların yanında eğri büğrü ve soluk renkli durmasına rağmen kat be kat daha lezzetli Amasya elmalarını anımsattı bana. Yani cilasız ve organik, hatta bir parça da toprak bulaşmış üstlerine. Zaten videoları izlemişseniz o görüntüler gözünüzün önüne gelince kulağınıza çalınan çapakları doğal karşılıyorsunuz. Bu arada ses kayıtlarının Feryin Kaya tarafından yapıldığını da söyleyeyim. 


Bu albümden Ahmet Ali Arslan’ın Nilipek.’le birlikte seslendirdiği “Benimle Yaşlan”ı seçtim. Hem şarkı Nilipek.’in sesine çok yakıştığı, hem ikisinin sesi birbirine çok yakıştığı, hem de şarkının cümlelerini çok sevdiğim için diğer şarkılardan biraz daha öne çıktı bu şarkı bende. Albümü ilk kez dinleyecekseniz, belki bu şarkıyla çıkabilirsiniz bahçeye. Çıkınca zaten orada uzun uzun zaman geçirmek isteyeceksiniz, emin olun.


Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder