Günün Şarkısı 22 Ağustos 2019

Aylin Urgal – “Sakın Ağlama Ardından”


İzmir’de Rezzan Birol adıyla orkestra şarkıcılığı yaparken Ali Kocatepe tarafından keşfedildi. Tıpkı filmlerdeki gibiydi her şey. Önce adını değiştirdiler. O artık Aylin Urgal’dı. Sonra ilk 45’liği “Paran Pulun Senin Olsun / Nerelerdeydin?” piyasaya çıktı. Takvimler 1975 yılını gösteriyordu ve özellikle 45’liğin B yüzündeki şarkı ile Aylin Urgal, adını tüm ülkeye duyurmuştu.


Farklı bir ses rengi vardı ve sağlam bir şarkıcıydı. Ali Kocatepe gibi usta bir prodüktörle yola çıkmış olması ise büyük bir avantajdı. Nitekim 1976 yılında “Sen Yarattın Beni / Nedir Bu Halin?” 45’liği ve “Sen Yarattın Beni” 33’lüğü ile ilk plaktaki başarısını perçinlemişti. Bir yıldızdı artık. Sevilen ve beğenilen bir yıldız.


Son 45’liği “Sevgili Dostum / Sakın Ağlama Ardından” 1978 yılında yayımlandı. Ali Kocatepe’den ayrılmış, Ronnex Plak’la anlaşmıştı ve bu yeni 45’likteki şarkılar Selami Şahin imzası taşıyordu. Düzenlemeler ise Norayr Demirci tarafından yapılmıştı.


Sonrasında bir daha plak yapmadı. 1979 yılında İkiz bebek sahibi olmuş, bir süre müzikten uzaklaştıktan sonra tekrar sahneye çıkmaya başlamıştı. Bu dönemde eşiyle gel gitli ilişkisi onu intihar teşebbüsüne kadar sürükleyecek, özel hayatındaki sıkıntılar kariyerini de etkileyecekti. 1985 yılında Ankara’da bir gece kulübünde çalışıyordu. Programını bitirdiği 29 Nisan günü İstanbul’a dönmek için bindiği otobüs Bolu Dağı’nda uçuruma yuvarlandı. Kazada hayatını kaybeden 21 kişiden biri de Aylin Urgal’dı.


Aylin Urgal’ın ölümünden sonra “Sakın Ağlama Ardından” şarkısı bir müddet onun anısına çalındı, söylendi. Plağa kaydedilmiş şarkısı adeta bir vasiyet olmuştu. O günleri yaşayanlar ve onu tanıyanlar için bu şarkı artık nerede, ne zaman çalınsa Aylin Urgal’ı hatırlatacaktı.


Aşağıdaki video TRT tarafından yapılmış bir çekim. Şarkının plak versiyonu ise Fono Müzik tarafından bir süre önce dijital platformlara yüklenmişti. İkisini arka arkaya dinlediğinizde aradaki fark çok net gözüküyor. Plak versiyonunda tamamen kendi gibi söyleyen Aylin Urgal, TRT versiyonunda bu defa son derece edepli, gırtlak nağmesi yapmadan, dümdüz söylüyor. Bilenler bilir, şayet şarkıcı azıcık nağme yaparsa şarkı denetimden geçmez, radyo ve televizyonlarda yayınlanmazdı. Belli ki Aylin Urgal da plak versiyonu denetimden geçmeyince şarkıyı TRT için böyle seslendirmiş, hatta bir cümlesini de değiştirmiş.


Şimdilerde de envayı çeşit tuhaflıklar oluyor müzik dünyasında; o zamanlar da böyle şeyler olurdu işte. Buna benzer örnekler çoktur o yıllarda. Bugün 1978 yılına giderken hem bu mevzudan bahsetmek hem de Aylin Urgal’ı anmak istedim. Ruhu şâd olsun.    

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder