Günün Şarkısı 20 Ağustos 2019


Ayla Dikmen – “İlk ve Son Aşkım Sen Olacaksın”


Bir nesil onu Çağan Irmak’ın yönettiği Issız Adam filminde Hakan Eren’in önerisiyle kullanılan “Anlamazdın” adlı şarkısı ile tanıdı. Filmin vizyona girdiği 2008 yılı Kasım ayından itibaren her yerde “Anlamazdın” çalınıyor, şarkı dilden dile dolaşıyor, kıyametler kopuyor, tanımayanlarsa birbirine soruyordu: Kimdi bu billur sesin sahibi?.. Kimdi bu Ayla Dikmen?..


Ayla Dikmen ölümünden tam 18 yıl sonra yeniden popüler olmuştu. Bir süre sonra yeğeni Meltem Çelebioğlu’nun da çabalarıyla diğer şarkıları da yeniden gündeme geldi, CD formatında basıldı ve dahası anısına bir de albüm yapıldı. Giden geri gelmedi elbette ama en azından yeni nesiller Ayla Dikmen’i böylece tanımış oldu.


Özenli ve tertemiz Türkçe telaffuzu, tartımlı ve pürüzsüz şarkıcılık tekniği ile adeta Zeki Müren’in dişi versiyonuydu Ayla Dikmen. ‘60’larda halk müziği söyleyerek başladığı şarkıcılık serüveni, Şerif Yüzbaşıoğlu ile tanışması sayesinde farklı bir dönemece girmiş, bir süre Parla Nur takma adını kullanarak orkestra şarkıcılığı yapmıştı. 


Bu orkestrayla katıldığı Boğaziçi Müzik Festivali’nde “en başarılı şantöz” ödülünü kazandı. Sonrasında Balkan Melodileri Festivali’ne Milli Orkestra ile birlikte katılması için seçilen üç solistten biri oldu ve bu festival ve festivalde seslendirdiği “Niksar’ın Fidanları” türküsü adının ülke çapında duyulmasını sağladı.


1970 yılından itibaren o artık ülkenin gözde şarkıcılarından biriydi. ‘80’lere kadar çok parlak bir dönem geçirdi. Bu dönemde hem o günlerin popüler söz yazarları Fikret Şeneş ve Ülkü Aker’le çalışıp aranjman şarkılar söyledi hem de Mustafa Alpagut, Ziya Azbazdar gibi yerli bestecilerin şarkılarını seslendirdi. Statlarda söylenecek kadar popüler olan “Al Yanaklım” başta olmak üzere, “Olacak Olacak”, “Onu Bunu Bilmem Kararlıyım”, “Anlamazdın”, “Aşk Defteri” gibi şarkıları dillerde dolaştı. Sesi ve şarkıcılığı kadar zarif ve naif kişiliği ile de ayrı bir yerde durdu.


Son plağı 1979 yılında yayımlandı, sonrasında daha az sıklıkla televizyonda ve basında görünür oldu. Hayatı boyunca tek bir adam sevdi; Enis Erge’yle dillere destan aşkı ölümüne dek devam etti. O kadar ki Enis Erge o öldükten sonra tek birini bile atmadığı sahne kostümlerini, ona ait her şeyi İzmir’deki evinde saklamaya devam etti.


Ayla Dikmen’i 20 Ağustos 1990 tarihinde kaybetmiştik. Henüz 46 yaşındaydı. Hastalığını gizlemiş, bu yüzden de ölümü beklenmedik bir haber olarak basına düşmüş ve hikâyesi sessiz sedasız bitivermişti. Kaderin cilvesinin ona 18 yıl sonra ikinci kez şöhreti getireceğini ise o günlerde kimse bilmiyordu.


Bugün onu bence en güzel şarkılarından biriyle anmak istedim. Yabancı bir şarkıya Ülkü Aker tarafından yazılmış Türkçe sözlerle oluşturulmuş ve ilk kez 1978 yılında 45’lik plak olarak yayımlanmış “İlk Ve Son Aşkım Sen Olacaksın” sanki biraz da Ayla Dikmen’i anlatır gibi çünkü. Yarım kalmış bir aşk hikayesi ve “Bu dünyaya bir daha gelirsem, ilk ve son aşkım sen olacaksın”, diyen âşık bir kadın. Ruhu şâd olsun.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder