Günün Şarkısı 17 Ağustos 2019

Candan Erçetin – “Elbette”


O gece sarsılarak korkuyla uykusundan sıçramış ya da sarsıntıyı duymamış olsa bile o gecenin sabahına korkunç bir felaket haberiyle uyanmış herkes eminim ki 17 Ağustos tarihini hiç unutmadı. Ama en çok da depremde sevdiklerini, yakınlarını kaybedenler, hayatları saniyeler içinde değişenler unutmadı. Çok ağırdı. Bırakın deprem sırasında içinde olmayı, yerle bir olmuş binlerce evi, o uçsuz bucaksız enkazı televizyonlardan, gazetelerdeki fotoğraflardan görmek bile dayanılmazdı.


17 Ağustos 1999 depremi, ardında sayısız acı hikâye bıraktı. Yarası hâlâ kapanmamış sayısız acı hikâye…


Enkaz büyük oranda kaldırılmış, ölenlerin, yaralananların muhasebesi yapılmış, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaksa da hayat olağan akışına dönmeye başlamıştı yavaş yavaş. Tam da o günlerde yeni milenyuma girmiştik. Umut tazelemeye, hayata tutunmaya ihtiyacımız vardı. Candan Erçetin’in “Elbette” adı verilmiş albümü 2000 yılının ilk günlerinde yayımlandı.


Müzik yaraları iyileştirir, acılara merhem olur mu?.. Yoksa yaraları dağlar mı?.. Müzik sadece eğlendirir mi yoksa?.. Unutturur mu, daha çok mu hatırlatır?.. Cevapları bilmiyorduk, hâlâ bilmiyoruz. Ama ben şuna şahit oldum: O günlerde her yerde ama her yerde “Elbette” çalınıyordu. Aslına bakarsanız “hit” olmaya müsait bir pop şarkısı değildi. Candan Erçetin’in o albümünde kolayca “hit” olabilecek başka şarkılar vardı. Ama “Elbette” o günlerde bize iyi gelmişti. “İnanmadım, asla inanamam, her şeyin bir sonu olduğuna,” diyordu çünkü. “Elbette bugün ağlıyorsam, yarın güleceğim,” diyordu.


Şarkılar böyledir. Hiç o maksatla yapılmamış, yazılmamış bir şarkı, bir gün gelir bir günün, bir olayın, bir anının, bir zamanın şarkısı oluverir. 17 Ağustos’un ardından yazılmış hiçbir şey bu şarkı kadar o güne, o âna ait değil bence. Bir ağıt, bir isyan, bir anma değil ama bir umut şarkısı çünkü “Elbette”. Her şeye rağmen hayata tutunabilmenin, gücünü toplayabilmenin, devam edebilmenin şarkısı.


2000 yılında Topkapı Müzik etiketiyle yayımlanan albüme adını vermiş “Elbette”nin bir Akın Ertübey bestesi olduğunu, sözlerininse Candan Erçetin tarafından yazıldığını ilave edeyim son olarak. Düzenleme ise Alper Erinç’in imzasını taşıyordu.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder