Günün Şarkısı 15 Ağustos 2019

Nilüfer – “Yalnız Kullar (Tanrım)”


Sadık Şendil’in Yedi Kocalı Hürmüz adlı tiyatro oyunu ilk kez 1979’da Attila Özdemiroğlu’nun yaptığı özgün müziklerle bir müzikale dönüştürülmüş, şarkı sözlerini ise Sevgi Sanlı yazmıştı. Plaklarda ya da takip ettiğim müzik dergilerinde adını hiç görmediğim bu söz yazarını merak eder dururdum. Onun bir tiyatro insanı, bir dramaturg, oyun yazarı ve çevirmen olduğunu ise çok sonra öğrenecektim. Yedi Kocalı Hürmüz gibi Osmanlı döneminde geçen ve müzikleri de bir hayli komplike olan bir müzikale ancak böyle ustaca sözler yazılabilirdi. Bu kadar yerli, bu kadar teatral ama bir o kadar sıcak…


Hayat garip tesadüflerle dolu. Aynı oyuna tam 20 yıl sonra bu defa ben şarkı sözleri yazdım ve onları Cenk Taşkan besteledi. Böylece Yedi Kocalı Hürmüz müzikalinin 1999 versiyonu versiyonu çıktı ortaya. Eski versiyondan sadece “Yalnız Kullar” şarkısı kullanılmıştı bu yeni prodüksiyonda. Gala gecesi davetliler arasında Attila Özdemiroğlu ve Sevgi Sanlı da vardı. Sanki bizim oyunun değil de onların oyununun galasıydı benim için o gece. Tebrik edilmesi gereken önce onlardı. Onca çekingenliğime rağmen yanlarına gitmem bu yüzdendi. Sevgi Hanım’a yeni versiyonun sözlerini yazarken ondan ilham aldığımı söylemek şansına da böylece erişmiştim. Mütevazı bir teşekkürle karşılık vermişti gülümseyerek. Bu onu ilk ve son görüşüm oldu ama hiç unutmadım o ânı.


Yedi Kocalı Hürmüz müzikalinde Ayten Gökçer’in sesiyle kulaklara yer eden “Yalnız Kullar”, o dönem çok popüler olunca ilk olarak Nilüfer’in Burç Plak etiketiyle yayımlanan “Nilüfer ‘80” adlı albümünde yer aldı. Bir yıl sonra bu defa Sezen Aksu’nun albümüne giren şarkı, müzikalin 1999 versiyonunda Nükhet Duru, 2017 versiyonunda Birce Akalay ve 2009 film versiyonunda ise Şevval Sam tarafından seslendirildi. Şarkının Nilüfer versiyonunun düzenlemesi Osman İşmen tarafından yapılmıştı.


Sevgi Sanlı’yı 13 Ağustos 2019 günü kaybettik. Uzun süredir hasta olan Sanlı, 94 yaşında hayata veda etti. Sayısız tiyatro oyununa dramaturg, çevirmen ya da yazar olarak imza atmış bu kıymetli insanın ismini çok kişi “Yalnız Kullar” şarkısı sayesinde duydu en çok. Erkut Taçkın’ın “Beyaz Ev” adlı şarkısının sözlerini de o söz yazmıştı ama o biraz daha eski kuşağın bildiği bir şarkıydı. Popüler kültür cephesinde hemen hiç boy göstermedi Sevgi Sanlı ama Türk tiyatro tarihine ölümsüz izler bıraktı. Adı muhakkak ki yıllar boyu anılmaya devam edecek bu yüzden. Huzur içinde uyusun.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder