Günün Şarkısı 12 Ağustos 2019


Yeliz – “Aşk Alfabesi”


Çocukluğumdan bir kaset… ‘70’ler. Eminönü – Üsküdar vapur iskelesinde bir kaset – plak satan dükkân var; oradan alınmış, çekme bir kaset. Çekme kaset ne demek? Plakçı dükkânlarında yasal olmayan bir şekilde plaklardan kaydedilen ve çoğaltılan kasetler. Zırt pırt çıkan 45’liklerle baş edemeyenler için fena çözüm değil çünkü bir kaset neresinden baksanız 15-20 şarkı, yâni 8-10 45’lik ediyor. Üzerinde “Yeliz – Yeşim” yazan kaset de öyle işte. Yeliz de Yeşim de aynı tarihlerde piyasaya çıkmış iki genç şarkıcı. Sesleri ve tarzları çok farklı ama isimlerindeki ses benzerliği nedeniyle hep karıştırılıyorlar. Kasetçi de ikisinin 45’liklerini tek kasette birleştirmiş işte.    


Yeliz’in yeni teklisi “Aşk Alfabesi”, geçtiğimiz günlerde Ossi Müzik eiketiyle yayımlandı. İlk kez 19745 yılında Yeşim tarafından seslendirilmiş bu şarkıyı yılar sonra bu defa Yeliz’den dinleyince de ister istemez o kaset düştü hatırıma. Söz ve müziği Şemi Diriker’e ait şarkının yeni düzenlemesi Serkan Balkan tarafından yapılmış.


Yeliz ne söylese dinlerim. Onun o kendine has, benzersiz sesini ve nüanslı tekniğiyle şarkılara kattığı yorumu ta ‘70’lerden beri çok severim. “Aşk Alfabesi” de Yeliz’in sesinde yeniden doğmuş sanki. Düzenlemede ‘70’ler janrına ve şarkının orijinal versiyonuna sadık kalınmış. Zaten şarkının sözleri de ‘70’ler naifliği ve masumiyetinde. Bununla birlikte Yeliz, çok hareketli bu şarkıda bile yorumculuğunu gösteriyor, şarkıya kendi imzasını atıyor. Şarkının Efe Cansoy tarafından çekilmiş püfür püfür yazlık klibi de izleyene neşe veriyor.    


45 yıldır hep çalınmış, söylenmiş ve bugünlere kadar gelmiş “Aşk Alfabesi” bu versiyonla birlikte uzunca bir süre daha çalınmaya, söylenmeye devam edecek, orası kesin. En basitinden düğünlerinde iç bayıltıcı aşk şarkıları çalınmasını tercih etmeyen çiftler için şahane bir giriş şarkısı olabilir.  

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder