Günün Şarkısı 9 Temmuz 2019


Mavi Işıklar – “Helvacı”


1965 yılında dünya Beatles fırtınası devam ededururken Türkiye’de popüler müzik yeni yeni inşa ediliyordu. Hürriyet gazetesinin ilk kez 1965 yılında düzenlediği Altın Mikrofon yarışması tek başına popüler müziğin bir kanadını oluşturacak Anadolu popun yaygınlaşmasında önemli rol oynadı. Yarışmaya yerel motiflerin kullanıldığı besteler ya da düzenlemelerle katılma şartı vardı. Yarışmadan bir yıl önce kurulan Mavi Işıklar da Altın Mikrofon’a “Helvacı” türküsünün ve “Kanamam” kantosunun düzenlemeleriyle katılmıştı. Dönemin modası “twist”ti ve her iki düzenleme de “twist” formundaydı.


Bir örnek giysileri ve kısa kesilmiş saçlarıyla Beatles’ı andıran Mavi Işıklar, Altın Mikrofon’u ikincilikle tamamladı ve kısa sürede ülke çapında tanındı. Üniversite öğrencisi gençlerden oluşan grup çok sevilmişti. Artık bizim de tıpkı Beatles gibi gençlerin sevgilisi, popüler bir yerli ve milli grubumuz vardı.


1971’e kadar bir dolu plak dolduran, konserler veren grup sonrasında dağıldı. Ta ki 1990 yılına kadar. 1990 yılında eski arkadaşlar tekrar bir araya gelip Mavi Işıklar ruhunu ’90’lar ve 2000’lere taşıdılar. 2002 yılında ise Ada Müzik, Mavi Işıklar’ın plaklarda kalmış kayıtlarını CD formatında yeniden yayımladı. 


“Helvacı” türküsünün bir dönem bir televizyon dizisinde kullanılmasıyla Mavi Işıklar bir kez daha gündeme gelmişti. Grup elemanlarının ilerleyen yaşlarına rağmen grup zaman zaman konserlere çıkmaya devam ediyordu.     


Videodaki görüntü Mavi Işıklar’ın Altın Mikrofon ikinciliği sonrasında, yine 1965 yılında çekilmiş Şeker Gibi Kızlar filmden. Senaryosunu Erdoğan Tünaş’ın yazdığı, yönetmenliğini Muzaffer Arslan’ın yaptığı filmde Mavi Işıklar da yine Mavi Işıklar olarak rol almış. İyi ki almış da grubun o günlere dair görüntüleri bu film sayesinde bugünlere ulaşmış.


Mavi Işıklar’ın solisti Nejat Toksoy bugün sabaha karşı hayata gözlerini yumdu. Müzik tarihimizden bir sayfa daha eksildi. Mekânı cennet olsun.



Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder