Günün Şarkısı 8 Temmuz 2019


Yaşar Kurt – “Ruhum”


Yaşar Kurt son albümü “Hemşin Yaylaları”nı 2015 yılında çıkarmış, 2016’da Gar Müzik’in “Rockname” isimli karma albümünde “Faşist Tavuklar” adlı şarkısıyla yer almıştı. Derken iki ay kadar önce Garaj Stüdyo YouTube kanalında “Ruhum” videosu yayınlandı. Aynı şarkı geçtiğimiz günlerde ise dijital platformlarda tekli formatında piyasaya sürüldü. Kariyeri boyunca altı albüm yayımlamış Yaşar Kurt’un ilk teklisi bu.  


Bildik bir şarkı aslında “Ruhum”. Yaşar Kurt sevenlerin yakından bildiği, hatta klasikleri arasında saydığı bir şarkı. 1997 yılında yayımlanan ikinci albümü “Göndermeler”de Fırt Emin adıyla yer almış, 2000’li yıllarda albümün yeniden basılması ve şarkının Barışarock kaydının internete düşmesi ile de bir sonraki kuşağın da bildiği bir şarkı haline gelmişti. Şarkının adı neden “Fırt Emin”di, rivayet muhtelif ama zaten “Ruhum” diye biliyordu çoğu kişi. Nitekim bu yeni kayıt da “Ruhum” adıyla yayımlanmış.


Yaşar Kurt bildiğiniz gibi. Yine Amerikan folk şarkıcıları gibi kirli bir biçimde şarkı söylüyor; tabii şarkının ilk kaydına kıyasla çok daha yerinden söylüyor bu defa. Şarkının düzenlemesi Yaşar Kurt ve Flört’ten tanıdığımız Çağatay Kehribar tarafından yapılmış. Yine eskisine göre çok daha profesyonel ve çok daha “blues” bir düzenleme bu.


Bir dönem sadece şarkılarıyla değil, siyasi tavrıyla da çok sayıda dinleyici üzerinde derin izler bırakmış, kimi şarkıları slogana dönüşmüş, buna karşın ana akıma hiç düşmemiş bir müzisyen Yaşar Kurt. Hem bu şarkının hem de Yaşar Kurt’un dönüşü şu ara hepimize iyi gelebilir.  

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder