Günün Şarkısı 5 Temmuz 2019

Ajda Pekkan – “Yalnızlık FM”


Ozan Doğulu’nun yeni proje albümü “130 BPM Kreşendo” geçtiğimiz haftalarda DGL etiketiyle piyasaya sürüldü. Albüm belki başka bir yazının konusu ama işin içinde bir şarkı var ki ayrı bir yazıyı hak ediyor. Ajda Pekkan’ın seslendirdiği “Yalnızlık FM”den bahsediyorum elbette.


Çok zaman var ki Ajda’dan Ajda gibi bir şarkı dinlemedik. Söylediği bir şarkının “hit” olmasından, liste başlarına yerleşmesinden filan bahsetmiyorum. Hani Ajda’nın ‘60’laran bu yana yetişmiş nice şarkıcıya ilham vermiş, örnek olmuş şarkıcılık stili, kendine has vurguları, kelimelere sesiyle dokunuş biçimi, küçük, bazen de büyük oyunları var ya… İşte onları gösterebildiği bir şarkıdan bahsediyorum.


“Yalnızlık FM” işte tam da bu şansı vermiş Ajda’ya. Nihayet kendi gibi olabilmiş. Sözleri yazan Saadettin Dayıoğlu ve bestenin sahibi (Ah Canım) Ahmet tam da bu maksatla çıkmışlar yola şarkıyı yazarken ve dört dörtlük bir Ajda şarkısı çıkarmışlar ortaya. Nitekim Ajda’yı Ajda yapan Fikret Şeneş – Ajda işbirliğinin bütün dinamikleri var bu şarkıda.


Fikret Şeneş’in Ajda için seçtiği yabancı şarkıların büyük kısmı çok Batılıdır ama bir o kadar da bizim kulağımıza yakındır. Mutlaka melodisi çok güçlüdür. Ona keza Şeneş de kaleminin gücüyle yüceltir o şarkıyı. Ahmet’in tam da bu eksende besteler yaptığını zaten yıllardan beri biliyoruz. Saadettin Dayıoğlu da şarkı sözlerinin hem inceliği, zarafeti, hem de (sözün melodiyle örtüşmesi, Ajda vurgularına uygun hecelerin doğru yerlere oturtulması gibi) teknik anlamda başarısıyla adeta Fikret Şeneş’ten el almış gibi.


Bu albüm için Ozan Doğulu “Yalnızlık FM”i iki farklı biçimde düzenlemiş. Albümün açılışında dans versiyonu, kapanışında ise yavaş versiyonu var. Yani albümün sonunda Ajda adeta “bis” yapıyor ve alkışın büyüğünü alıyor. Zira şarkının yavaş versiyonu günün moda ritim anlayışından azade, öylece bir klasik olmaya aday.

Yavuz Hakan Tok

1 yorum:

  1. özlenen sarkı lar ve yorumlar ve duygular..ve bası sonu manalı sozler

    YanıtlaSil