Günün Şarkısı 4 Temmuz 2019


Sezen Aksu – “Kaç Yıl Geçti Aradan?”


Sene 1977. Şöhret basamaklarını adım adım tırmanmakta olan İzmirli genç kızın dördüncü 45’liği piyasaya çıkıyor. İlk 45’lik büyük bir hüsran olmuş, ikinci 45’lk bir miktar ses getirmiş, üçüncü 45’likse eni konu her yerde çalınmış. Bu arada gerçek soyadı Yıldırım yerine ilk firmasının ona uygun gördüğü Seley soyadı da evlenmesiyle birlikte Aksu’ya dönüşmüş. Daha çok evlenip boşanacak yıllar içerisinde ama o hep Aksu kalacak artık: Sezen Aksu.


Aşağıdan baksan yukarıdan baksan değişmiyor… Olsun olsun 45 kilo, ufacık tefecik bir genç kız. Ne ki o zamanın şöhretli şarkıcılarının yapmadığı bir şey yapıyor. Kendi şarkılarını da yazıyor ve boyundan, yaşından beklenmeyecek büyük büyük laflar ediyor şarkılarında. 


“Allahaısmarladık / Kaç Yıl Geçti Aradan?” 45’liği, Sezen Aksu’nun müzik dünyasına girmesine vesile olan Attila Özdemiroğlu’nun Şanar Yurdatapan’la ortak firması Hop Plak’tan çıkan son 45’liği olacak. Aynı yıl “Allahaısmarladık” adıyla bir de ilk 33’lük plağı da çıkacak ama söz ve müziği Sezen Aksu'ya ait “Kaç Yıl Geçti Aradan?” plakta yer almayacak.


Video, o günlerde TRT tarafından çekilmiş ve Sezen şarkıyı Attila Özdemiroğlu düzenlemesiyle, 45’likteki haliyle söylüyor. 1978 yılında Kent Plak etiketiyle piyasaya sürülen “Serçe” adlı duble 33’lükte ise aynı şarkı bu defa Hurşit Yenigün’ün düzenlemesiyle, daha alaturka bir biçimde karşımıza çıkacak.


Şarkının 45’lik versiyonu sadece 1999 yılında YKY Müzik tarafından yayımlanan “Kaç Yıl Geçti Aradan?” adlı toplama albümde yer aldı. O albüm şimdilerde dijital platformlarda bulunmuyor. Hurşit Yenigün düzenlemesi ise Serçe albümünün yeniden basımlarıyla yıllardır dolaşımda.



Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder