Günün Şarkısı 31 Temmuz 2019


Beş Yıl Önce On Yıl Sonra – “Yağmur & Bana Yalan Söylediler”


Meraklısı dışında pek bilen yoktur ama en iyi ürünlerini ‘60 ve ‘70’lerde vermiş, bugün hâlâ bayılarak dinlediğimiz Anadolu pop türünün temellerini atanlardan biri Doruk Onatkut’tur. Onatkut’un 1962 yılında “Kara Tren” türküsüne yaptığı düzenleme bir devrin başlangıcı olmuş, bu düzenleme yine onun kurduğu Kentet Dogo Orkestrası ve solist Alpay tarafından Ankara Radyosu emisyonlarında seslendirilince çok geniş bir dinleyici kitlesinin ilgisini çekmiş, arkası gelmiştir. Türün ilk örneklerinden ve klasiklerinden biri de Tülay German tarafından seslendirilen “Burçak Tarlası” düzenlemesidir.


Doruk Onatkut, yıllar boyu kendi orkestrasıyla, sonrasında tek başına, hem sahne hem stüdyo müzisyenliği yaptı. İşin mutfak tarafını da iyi biliyordu; ses kayıt ve “mix”ine imza attığı sayısız plak var. 


Aranjör olarak da bir dönemin önemli işlerinde Doruk Onatkut imzasına rastlamak mümkün. Gündoğarken’in ilk albümü tamamen onun elinden çıkmıştır mesela. Zerrin Özer’in ilk iki albümünde ama özellikle de “Her Şey Seninle Güzel” şarkısındaki muazzam düzenlemeleri de unutulmazlar arasında.


Doruk Onatkut’un Türk pop tarihine yazılmış en önemli işlerinden biri de hiç kuşkusuz Beş Yıl Önce On Yıl Sonra projesi oldu. Onatkut, 1979 yılında, birkaç yıl öncesinin popüler olmuş şarkılarının “medley”ler şeklinde ardı ardına söylediği bir albüm hazırladı. O dönemde Türkiye’de pop-fasıl modası vardı. “Karışık Disko” adı verilmiş bu albüm ise Türkçe pop şarkılarından oluşuyordu. Kendisinin de dâhil olduğu 10 kişilik Doruk Onatkut Orkestrası’nda eşi Nilgün Onatkut da şarkı söyleyenlerden biriydi ve albümün tamamı bu orkestra tarafından çalınmıştı.


Bu albümün fikri 1981 yılında Beş Yıl Önce On Yıl Sonra projesine dönüşecek ve Nilgün Onatkut ile yine birlikte yine “Karışık Disko” albümünde hem bas gitar çalıp hem şarkı söylemiş Mehmet Horoz, Beş Yıl Önce On Yıl Sonra’nın birer elemanı olacaktı. Grubun diğer üyeleri ise Atakan Ünüvar ve Şengün Tansel’di. Bir süre Şebgün Tansel’in yerini Esma Erdem aldı ve Doruk Onatkut’un düzenlemeleriyle Beş Yıl Önce On Yıl Sonra ‘80’lere damgasını vurdu.

Bu kapak, albümün 2010 yılında Ossi Müzik tarafından yapılan CD baskısının kapağı.
Orijinal kapağın görseli beyaz fon üzerine albüm adının yazılmasından ibaret olduğu için bunu
kullanmayı tercih ettim. 

“Yağmur & Bana Yalan Söylediler”, her ikisi de Jose Feliciano tarafından bestelenmiş, Türkçe sözleri ise Fikret Şeneş tarafından yazılmış iki şarkı. Birini Ajda Pekkan, diğerini Semiramis Pekkan söylüyor zamanında ve Doruk Onatkut bu iki şarkıyı bir araya getirerek bir anlamda “mash up” yapıyor. Ve bu düzenleme Beş Yıl Önce On Yıl Sonra’nın 1983 yılında Balet Plak etiketiyle yayımlanan ikinci albümü “Beş Vals On Tango” da yer alıyor. Grubun zirvede olduğu dönem, plak çok ilgi görüyor, çok satıyor, özellikle de bu şarkıların bu yeni düzenlemesi çok seviliyor.


Bugün Doruk Onatkut’un ölüm yıldönümü. Onu 31 Temmuz 2013’de kaybetmiştik. Son günlerine kadar sahnede kalmış, müziğe kelimenin tam anlamıyla bir ömür adamıştı. Türk pop müziğinin bu çok önemli ismini onun düzenlemesini yaptığı bu şarkıyla anmak istedim. Doruk Onatkut’un teslim ettiği bayrağı şimdilerde oğlu Uğur Onatkut taşımaya devam ediyor. Yüksek Sadakat’in elemanlarından biri olan Uğur Onatkut, aktif müzik hayatına devam ederken, Nilgün Onatkut da zaman zaman sahneye çıkıyor, şarkı söylüyor.  

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder