Günün Şarkısı 28 Temmuz 2019


Kalben – “Çek”


Daha ilk albümüyle dikkat çekmiş, tüm Türkiye’nin tanıdığı bir isim haline gelmişti Kalben. İkinci albüm bunu pekiştirdi, büyüttü. Buna karşın aslında son bir-bir buçuk senedir kendini bulmaya başladı. Her şeyden önce yazdığı şarkılardaki gibi biri olduğunu daha açık görmeye başladık ki bu bizi onun samimiyetine daha çok inandırdı. (Her şarkı yazanla aynı güveni tesis edemiyoruz, takdir edersiniz ki.) Daha cesur, daha özgür, daha güçlüydü artık, daha fazla güveniyordu kendine.


Kalben’in, üç şarkı ve bir farklı versiyondan oluşan yeni mini albümü “Aşk Çeşmesi” geçtiğimiz günlerde Garaj etiketiyle yayımlandı. “Çek”, “Kalp Hanım” ve “Aşk Çeşmesi” adlı şarkılar ve bir de “Aşk Çeşmesi”nin Kaan Düzarat tarafından yapılmış “remix” versiyonu var bu albümde. 


Her üç şarkıya da klip çekilmiş ve bu klipler de “Kızkulesi’nin Anahtarı” üçlemesi olarak albümle eşzamanlı servis edildi. Videoları YouTube’da bu başlık altında seyrettiğiniz zaman aralardaki bağlantılarla birlikte hikâyenin bütününe daha fazla vâkıf oluyorsunuz. Kalben aslında neden ve nasıl daha cesur, daha güçlü ve daha özgür hâle geldiğini anlatıyor bu hikâyede.  


Haliyle de alışageldiğimizden farklı olarak “önce bunu dinleyin” önermesi yok bu defa. Her şarkıya eşit değer biçilmiş. Tabii ben konsept gereği tek bir şarkı seçmek durumunda olduğum için size “Çek”i öneriyorum. Galiba ben onu diğerlerinden bir tık daha fazla sevdim.


Önceki albümlerinden farklı olarak Kalben’in müziği daha dolgun ve kulak doyurucu artık. Yine onun kendine has sesi ön planda ama bu defa düzenlemeler daha incelikli daha, detaylı ve demli müzikal lezzetler içeriyor. Düzenlemeleri Kalben ve Kutsal Kaan Bilgin birlikte yapmışlar. Her üç şarkının söz ve müzikleri ise Kalben’in imzasını taşıyor.


‘70’ler müziğinin ruhunu taşıyan “Çek”, daha önce “Yara”yı sevmişlerin, “Sadece”yi sevmişlerin bir çırpıda ısınacağı “Kalp Hanım” ve belki de ilk kez içinden alaturka geçen bir Kalben şarkısı, “Aşk Çeşmesi”… Üstüne bir de “Kuşlar Remix”ten sonra Kalben müziğini ikinci kez, fakat bu defa saykodelik bir biçimde elektronik tınılarla çeşitlendiren “Aşk Çeşmesi Remix”… Kalben’in kendi kuşağındaki müzisyenler arasında yerini ayrı ve özel kıldığı, değişik şeyler arayan ayran gönüllü dinleyicinin gelip geçici bir hevesi olmadığı böylece tescilleniyor.


Doğrusu bu ya, zamanın ruhu üç şarkıyı bile "fazla" kabul ederken, Kalben’in sizi elinizden tutup götürdüğü dünyasında geçirdiğiniz 12+6 dakika yetmiyor. Ama el ele tutuşup aştığımız eşikte, hikâyenin bundan sonrası çok daha renkli, coşkulu ve heyecanlı geçecek (hem Kalben hem de onu dinleyen, sevenler için) orası kesin.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder