Günün Şarkısı 27 Temmuz 2019


Devrim Atvur – “Kızgının Şarkısı”


Uzun süredir müzik piyasasının içinde olmasına rağmen, yıllardır aktif olarak sahne müzisyenliği yapıyor olmasına rağmen ve dahi kendi yazdığı şarkıları da olmasına rağmen hiç albüm ya da şarkı yayımlamamıştı Devrim Atvur. Geçtiğimiz günlerde ise ilk teklisi “Kızgının Şarkısı”, CS Müzik etiketiyle piyasaya sürüldü. Söz ve müziği Devrim Atvur’a ait şarkının düzenlemesi ise Doğan Kospançalı tarafından yapılmış.


“Kızgının Şarkısı” şarkıların sadece eğlendirmek ya da sadece duygulandırmak, üzmek için yapılmadığı zamanlara ait bir şarkı. Bir derdi olan, söyleyecek sözü olan şarkılardan. Her ne kadar Devrim Atvur bu şarkıyı yıllar önce yazmışsa da bugünleri de harfi harfine anlatan bir şarkı öte yandan. Her devirde üç beş kuruş, bir karış toprak için rezil olanlar, kepaze olanlar vardı belki ama hiç bugünkü kadar çok olmamıştı çünkü. “Aklımdan hiç çıkmadı, yalan dolandı ettikleriniz. Kaktınız, e ittiniz ihanet ettiniz yine bu alem size kalmadı,” diyor mesela şarkı sözleri. Alın bu sözleri kime söylerseniz söyleyin bugün.


Evet, şimdilerde her gün piyasaya çıkan onlarca yeni şarkı arasında ayrıksı, ters, sivri duruyor ilk dinleyişte ama bir yandan da aslında bu ülkede zamanında var olmuş bir dilin, söylemin, tavrın ve tarzın izlerini sürüyor. Bu şarkıyı ve Devrim Atvur’u anlamak için en azından biraz Yeni Türkü’yü, belki biraz Gündoğarken’in ilk zamanlarını ama en çok da Timur Selçuk’u dinlemiş, tanımış, hazmetmiş olmak lazım. Dahası ironiden anlamak ki sosyal medya sayesinde ironi denen şeyle bağları tamamen kopmuş bir millet olduk nicedir.


Şarkının düzenlemesindeki nefis Ege havası, Devrim Atvur’un teatral şarkı söyleme biçimi, akılda kalıcı melodisi ve taşı gediğine koyan sözleriyle bugünün müziğinde kategori dışı ama uzun vadede kalıcı olacak, zaman geçse de eskimeyecek bir şarkı “Kızgının Şarkısı”… Ne olsa kızgınlığımız hiç geçmeyecek, bizi kızdıran birileri, bir şeyler hep olacak.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder