Günün Şarkısı 23 Temmuz 2019


Emir Can İğrek – “Nevâle”


Kentte bir mahallenin ağır abi delikanlısı ile bohem bir semtin entelektüel genci arasında bir çizgide, kendine has bir yol buldu Emir Can İğrek. Bir önceki teklisi “Gömleğimin Cebi” ile yakaladığı bu tavrı ve müzikal çizgiyi yeni teklisi ile de sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde ILS Vision Music etiketiyle yayımlanan tekli “Nevâle” adını taşıyor.


Şarkının söz ve müziği Emir Can İğrek’e ait, düzenleme ise Tolga Görsev tarafından yapılmış. Bu çok melodik şarkı, çok zengin bir düzenlemeyle işlenmiş. Daha önce de yazmıştım, Emir Can İğrek’in parlak bir şarkı yazarlığı yeteneği var. Şarkıları doğru ellerde işlendiğinde bu durum kendini daha çok göstermeye başladı. Bu anlamda İğrek’in Tolga Görsev’le yaptığı işbirliği giderek etki alanını genişletecek; bunu tahmin etmek güç değil.


Şarkının klibinde gazete kağıdına sarılı “nevâle” ile sokaklarda dolaşan bir genç var (bilmeyenler için açıklayayım; şimdilerde pek kalmadı ama eskiden evde içmek için bakkaldan içki alındığında gazete kağıdına sardırılırdı ki konu komşuya ayıp olmasın, göstere göstere eve içki götürülmesin, herkes sarılı şişenin ne olduğunu bilirdi ama yine de öyle bir nezaketli bir mahalle kuralı vardı onu taşımanın.) Buna karşılık aynı gencin aynı gece gittiği evde ise duvarlarda Nietzsche, Freud resimleri filan görüyoruz. Bu yazının ilk cümlesini boşuna kurmadım. Enteresan bir bileşim.    


“Nevâle”deki tek problem (ki aslında problem değil; bir tercih), gitarların solistten rol çalması. Batıda yapılan “mix”lerde solist sesi bizdeki kadar ön planda değildir, kayıt teknolojileri bizde epeyce geç geliştiği için, 4 kanallı, 8 kanallı stüdyolardan çıkan işlere kulaklarımız o kadar alkıştı ki, bu durumu değiştirmek için artık çok geç. Kaldı ki gerek var mı, o da tartışılır. Söz geleneğinden gelen bir toplumuz ve şarkıda önce sözleri duymaya meyilliyiz. Dolasıyla çayı çay bardağında sıcak içen bir milleti sütlü soğuk çaya alıştırmaya benziyor bu durum. Bu şarkının birçok yerinde sözleri anlamakta zorlandım. Gitarlar şahane, ona amenna ama solisti bastırmasalardı keşke.


Bunu bir kenara koyarsak, “Nevâle” Emir Can İğrek’in adını gün geçtikçe daha sık duyacağımızı bir kez daha gösteriyor. Söylemişti dersiniz.  

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder