Günün Şarkısı 22 Temmuz 2019


Ajlan Büyükburç – “Tutunup Kendime”


Neresinden baksanız hazin bir hayat hikâyesi. Şöhretli, çok ama pek çok şöhretli, bir o kadar da hızlı, çapkın, deli dolu bir babanın imam nikâhlı evliliğinden doğan kızı… Zaten varla yok arası baba figürüyle hayatı boyunca hiç barışamayacak bir kız çocuğu… Kendi başına hayata tutunmaya çalışan, debelenen bir genç kadın… 

Çalışır, çabalar ve başarır da nitekim. Çocuk denecek yaşta sahneye çıkmaya başlar. Televizyonda görünmesiyle birlikte yavaş yavaş tanınır. ‘90’lı yıllarda Erol Büyükburç’un şöhreti yavaş yavaş tavsamaya başlarken kızı Ajlan Büyükburç popülerliğin kapısını aralamaktadır.


Ajlan Büyükburç’un Mine Çağlıyan’la sahne ortaklığı onları Ajlan – Mine ikilisi olarak albüm yapmaya kadar götürür. Devir pop devridir ve onlar sahne programlarında yabancı şarkılar, ağırlıklı olarak da caz söylerken, ilk (ve son olacak) “Aşk Olsun” adlı albümlerinde pop şarkılar söyleyerek furyaya dâhil olurlar. 

Atilla Şereftuğ ve Fatih Erkoç gibi iki usta müzisyenin destek verdiği albüm yine de o günlerin pop ortalamasında aykırı duran bir çalışmadır. Ne var ki bu albümden bir süre sonra Ajlan ve Mine yollarını ayırır, solo kariyerlerine başlarlar.  


İkisinin de ilk solo albümleri 1995 yılında piyasaya çıkar. Ajlan’ın albümünün adı “Tutunup Kendime”dir. Kent Plak etiketiyle piyasaya çıkan albüme adını veren şarkının söz ve müziği Naşide Göktürk tarafından yazılmış, düzenlemesi Selim Çaldıran tarafından yapılmıştır.


Sadece albümdeki bir şarkının adı değildir sanki bu; adeta hayatının özetidir. Nitekim bir süre sonra babasıyla gireceği çatışma magazin gündemini meşgul edecektir. Babasından hiçbir destek almadan müzik dünyasında var olmuş, kendini kabul ettirmiştir. Ama kardeşi olduğuna inandığı Esra’yı babası hiçbir şekilde kabul etmemektedir. O babalık davasında Ajlan, Esra’nın tarafındadır. Bu yüzden babasıyla arasındaki ilişki kopma noktasına gelir.


Her ne kadar pop dünyasının içine girmiş olsa da onun gönlü hâlâ cazdadır. Nitekim son kayıtlarını 1999 yılının ilk aylarında Önder Focan’ın “Tunes Sung by The Vocalist” adlı caz albümü için yapar.


22 Temmuz 1999 günü henüz üç gün önce aldığı arabasıyla Bodrum’dan Kaş’a doğru yola çıkar. Fethiye yakınlarında kontrol yağan trafik polisleriyle sohbet eder, Kaş’ta bir gazeteciyle randevusu olduğunu söyler. Eşme civarına geldiğinde ise hızla aldığı bir virajdan sonra yolun çatallanmasından paniğe kapılıp direksiyonu yeni mucur dökülmüş yola kırar. Arabası üç takla atar ve yol kenarında park halinde duran traktöre çarpar.


Çok genç yaşta, çok zamansız kaybettiğimiz Ajlan Büyükburç’un bugün ölüm yıldönümü. Huzur içinde uyusun.   

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder