Günün Şarkısı 20 Temmuz 2019


Ajda Pekkan – “Canın Sağ Olsun”


Ajda Pekkan’ın Ozan Doğulu albümünde yer alması ve bu yazı uzun süredir beklenen yeni albümünden bir şarkıyla değil de “Yalnızlık FM”le karşılaması müzik sektörü için şaşırtıcı bir gelişmeydi. Nitekim tam da “Yalnızlık FM”i dinlemeye başladığımız günlerde Ajda’nın yakında bir Sinan Akçıl şarkısıyla karşımıza çıkacağı haberleri yapıldı. Şöyle bir haber çıktı mesela: “Müzisyen Sinan Akçıl, daha önce de şarkı verdiği Ajda Pekkan’a jest yaptı. Süper Star’ın yeni çalışması için “Canın Sağ Olsun” isimli bir eser verdi.”


Ortada bir taktik savaşı dönüyordu, orası kesindi de Twitter’da Sinan Akçıl’ın da paylaştığı ama sonra nedense sildiği bu haber neresinden baksanız yakışıksızdı. Bir kere her şeyden önce Sinan Akçıl Ajda Pekkan’a jest yapamazdı. Ortada bir jest varsa, onu da olsa olsa Sinan Akçıl’ın şarkısını seslendirerek Ajda Pekkan yapmış olabilirdi. Yoksa 55 yılın Ajda’sına jest yapmak öyle her babayiğidin harcı değildi.


Bu cümleleri aynen bu şekilde yazdım Twitter’da Sinan Akçıl’ın paylaşımının altına ama sonra “Yine öğreten adamlık yapma!” dedim kendi kendime ve daha paylaşmadan sildim o gün. Gelin görün oradaki yersiz (hadi “üstünlük” demeyeyim) “denklik” çabasından tek rahatsız olan ben değilmişim demek ki. Birkaç gün sonra “Canın Sağ Olsun” Ozinga & DMC ortak etiketiyle yayımlandı, peşi sıra klip servis edildi. Sonra klip gerisingeri yayından kaldırıldı. Yeniden yüklendiğinde bir şeyler değişmişti. Şarkıdan Sinan Akçıl’ın sesi çıkarılmıştı. Diğer dijital platformlarda şarkı bir süre ilk haliyle kaldıktan sonra, onlar da değiştirildi.

Üstüne uzun uzun yazılacak bir mesele ama ben daha fazla uzatmayacağım.


Söz ve müziği Sinan Akçıl’a ait “Canın Sağ Olsun”un düzenlemesinde Ozan Çolakoğlu, Tarık İster ve Sinan Akçıl’ın ortak imzası var. Ajda’nın yıllardır saplanıp kaldığı “kulüp şarkısı” yörüngesinden çıkamayan, klasik Ajda şarkılarını mumla aratan, gelip geçici bir “hit”. Eğlenceli, kolay ezberlenen, kolay eşlik edilebilen, ritmi ve “sound”u itibarıyla da hedef kitlesi belli bir şarkı. Geçen yıllarda yaptığı şarkılara nispetle bir tık daha derli toplu, daha eli yüzü düzgün, Sinan Akçıl’ın son dönem bestelerine bakıldığında da çıtası biraz daha yüksek ama hepsi o. Ajda kariyerinin unutulmaz şarkılarından biri olmayacağı kesin. Günü kurtarır mı? Muhtemelen.


Şarkının en iyi tarafı Ajda’nın o boğucu şarkı söyleme biçiminden uzaklaşıp bildiğimiz Ajda gibi söylemiş olması. “Yalnızlık FM” beni bu konuda çok mesut etmişti ki bu şarkıda da bir miktar o Ajda havası var. Ajda’ya bunu kim söyler nasıl söyler bilemem ama popülerin tam göbeğini yakalarken de klasik tavrını koruyabilmesinin mümkün olabileceğini, bu orta yolu bulabilecek nice besteci, şarkı sözü yazarı ve aranjör olduğunu biri söylemeli artık. Önce bir yüzünü ekşitip “Aeahaheah demode!” filan der ama zekâsıyla seni beni cebinden çıkaracağını son Cengiz Semercioğlu röportajında bir kez daha gördük, eninde sonunda anlayacaktır. Kim bilir belki de çoktan anlamıştır.        

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder