Günün Şarkısı 19 Temmuz 2019


Umut Töre Bandosu – “Koza”


Umut Töre Bandosu’dan yeni bir tekli daha geldi. İlk albümün üzerinden epeyce bir zaman geçtikten sonra bir süre önce “Ayı” teklisini yayımlayarak sahalara geri dönen grup, bu defa “Koza” ile karşımızda.


Grubun takipçileri mutlaka biliyordur, aslında 2014 yılında ilk kez bir prova kaydıyla YouTube’da yayımlanmış bir şarkıydı “Koza”. O videonun altında şöyle bir not vardı: “19.05.2014 tarihindeki provada eskiz amaçlı kaydedilip, ‘müzik paylaşınca daha bir güzel’ denilerek yayımlanmıştır. Berkinlere, Alilere, Denizlere, Ahmetlere, Mehmetlere, Ethemlere, Medenilere ve gün geçtikçe sayıları artan faili malum canlarımıza selam olsun…”


Bahsi geçen çocukların genç ölümlerine dair acımız tazeydi. Uyuyanlar uyanmıyordu bir türlü, canımız sıkkındı, durduğumuz yer bizi kesmiyor, terk etsek olmuyordu. Kendi kozamızı örmekten başka çaremiz yok gibiydi.


Şarkılar tarihe şahit yazılır bazen. Tarih kitaplarının, ansiklopedilerin anlatamadığı şeyleri anlatır… Gün olup devran döndüğünde, o şarkılarda kalır zamanında yaşananların izleri… “Koza” tam da böylesi bir şarkı. Belki henüz bitmemiş ama eninde sonunda mutlaka bitecek bir dönemin, bir karanlık çağın hikâyesi…


Gri Plak etiketiyle yayımlanan şarkıyı Umut Töre ve Akif Burak Atlar yazmış. Şahane kapak tasarımında ise Berat Kösemen’in imzası var. Derdiniz sahiden müzikse, çok şey söyleyip hiçbir şey söylemeyen “şarkı”ların hâkimiyeti altında müziği arar iken karşınıza çıkmasından ziyadesiyle memnun olacağınız, kendi kozanızın içine almakta tereddüt etmeyeceğiniz bir şarkı “Koza”.  

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder