Günün Şarkısı 18 Temmuz 2019


Suat Suna – “Ansızın Çektin Gittin”


Sene 1992. Türkiye’de pop müzik fevkalade bir patlama yapmış, özel radyolar, televizyon, klipler, kasetler derken pop oturup pop kalkıyoruz. O günlerin yeni televizyon kanallarından Show TV de bu furyaya bir pop müzik yarışması ile dâhil oluyor. Anonslar yapılıyor, bütün besteci, söz yazarı ve şarkıcılara açık yarışmanın şartnamesi açıklanıyor. Heyecanlanıyoruz. Öyle sevmişiz ki genç genç şarkıcıları, yeni yeni bestecileri filan her gün yenisi çıksın istiyoruz. Yarışmadan da beklentimiz büyük oluyor haliyle.


1992 yılı aralık ayında duyuruları yapılan yarışmaya 358 şarkı katılıyor. 15 Mart 1993’de jüri tarafından yapılan ön elemede ise şarkı sayısı 20’ye indiriliyor. Sonra halk oylaması için şarkılar Show TV’de yayınlanmaya başlıyor. 900’lü hatlar vasıtasıyla yapılan halk oylaması sonucu da finale 10 şarkı kalıyor.


Pop Show ’93 adı verilmiş yarışmanın finali 25 Mayıs 1993 gecesi yapılıyor ve Show TV’den canlı olarak yayınlanıyor. Finalistler arasında sonrasında adlarını sıklıkla duyacağımız ama henüz pek fazla tanımadığımız Demet Sağıroğlu, Tuba Önal, Ajlan – Mine ikilisi, Ceynur Biçer gibi genç solistler var. Fakat gelin görün ki finale damgasını vuran Suat Suna oluyor. Çünkü 10 finalist şarkının 3’ü onun bestesi ve seslendiren de o. Yani o gece üç kez sahneye çıkıyor Suat Suna. Bu üç şarkının aranjörü Doğan Kospançalı’nın ise Ceynur Biçer tarafından seslendiren bir bestesi de var finalistler arasında. Bir de Ceynur Biçer’in kendi bestesini de düzenlemiş. Yani 10 şarkının 5’inde de aranjör olarak imzası var.


İyi de kim bu Suat Suna ve Doğan Kospançalı?.. Hiç tanımıyoruz. Öğreniyoruz ki her ikisi de Saint Benoit Lisesinde öğrenci henüz. Düşünün, lise öğrencisi iki genç…

Final gecesi için uzunca bir şov hazırlanmış ve tangodan kantoya, operetlerden Türk pop bestelerine uzanan süreç sahneye konuyor. Erol Evgin mi istersiniz, Timur Selçuk mu, Ali Kocatepeler, Mazhar – Fuat – Özkanlar, Cem Karacalar… Kimler kimler çıkıyor sahneye.


Gecenin sonunda Suat Suna “Ansızın Çektin Gittin” adlı şarkısıyla birinciliği kazanmakla kalmıyor, “Yalnız Seninle” adlı şarkısıyla ikinciliği de kazanıyor. Tabii sonrasında kıyametler kopuyor. “Ansızın Çektin Gittin” (videodaki seyirci eşliğinden de anlaşılabileceği üzere) büyük bir hite dönüşüyor. Suat Suna popun en genç yeteneği olarak ülke çapında tanınır hale geliyor.


Sonrasında “Ansızın Çektin Gittin” adı verilmiş ve tamamı Suat Suna bestelerinden oluşan albüm 1 Numara Plakçılık etiketiyle piyasaya çıkıyor. Albüme adını veren şarkının düzenlemesi bu defa Sadun Ersönmez tarafından yapılmış.


Şimdi olsa Suat Suna gibi bir lise öğrencisi bırakın böyle ciddi bir deneyimle müziğe adım atmayı, bir gecede tanınmayı filan ancak YouTube’a video koyarak, kendi başına uzun uzun çabalayarak (o da belki) dikkat çekebilir. Devir çok değişti vesselam.  

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder