Günün Şarkısı 17 Temmuz 2019


Yalın – “Deme Bana Yokum”


Son albümü “Bayıl Bayıla”yı 2016 yılında yayımlayan Yalın, sonrasında teklilerle ilerlemeyi tercih edenlerden oldu. 2019’da Yalın cephesinden “Deva Bize Sevişler” teklisi ve peşi sıra aynı şarkının “Doğuş Çabakçor Remix” versiyonu geldi. Yalın’ın yeni teklisi “Deme Bana Yokum” ise geçtiğimiz günlerde DMC etiketiyle yayımlandı.


Yalın 2004 yılında hayatımıza girmişti. Radyo sektörünün henüz bir kısır döngüye girmediği, radyoların şarkı patlatabildiği günlerdi ve o yıl “Zalim” şarkısı önce radyolarda sonra her yerde ama her yerde çalınarak Yalın’ı meşhur etti. Basit, matematiği kolay, akılda kalıcı, melodik ve romantik şarkılar yapıyordu Yalın. Yıllarca da böyle devam etti. O kredi Yalın’ı bugünlere kadar taşıdı ama Yalın müziğinde o zaman bu zaman neredeyse hiçbir şey değişmedi.


Yakın dönemde dondurma reklamları için yaptığı birbirinin benzeri şarkıları gördükçe artık tüm malzemesini tükettiğini düşünmeye başlamıştım. Bu benim düşüncemdi. Seven yine seviyor, her şarkısı kemik bir reyting yakalıyordu.


“Deme Bana Yokum” ise nihayet farklı bir Yalın çıkarıyor karşımıza. Aslına bakarsanız söz ve müziği Yalın’a ait bu şarkının da iskeleti bildik Yalın şarkılarından farklı değil ama Sabi Asltıel düzenlemesi şarkıyı bambaşka bir yere taşımış. Güçlü ritmi, bas yürüyüşü, günün modası “synth” sesler, ‘80’ler “sound”u… Hepsi çok iyi, çok yerinde…    


Mabel Matiz albümü sayesinde tanıdığımız Sabi Saltıel, yakın geleceğin en parlak ve en yaratıcı genç aranjörlerinden biri olacağını o albümle fark ettirmişti. Bu şarkıyla da bir kez daha gösteriyor. Demek ki Sabi Saltıel adını önümüzdeki dönemde alternatif kulvarda olmayan işlerde de göreceğiz ki bu iyi bir şey. Popun taze kana şiddetle ihtiyacı var çünkü. Yalın da bu işini benzer bir anlayışla sürdürebilirse, 2020'li yıllara beklenmedik bir şekilde güçlü girebilir.   

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder