Günün Şarkısı 16 Temmuz 2019


Yıldız Tilbe – “Dayan Yüreğim”


Muzip muzip gülümseyerek “Bir paket daha açıyorum,” der Sezen Aksu. Paketten kastı yeni yıl hediye paketidir. 1991’i 1992’ye bağlayan yılbaşı gecesi TRT’de yayınlanan 25 dakikalık konserinde seyircilere yeni yıl hediyesi olarak üç yeni ses dinletecektir. Yıldız Tilbe onlardan biridir. Henüz kimsenin adını sanını bilmediği bu genç kızı, İzmir’de bir mekânda dinlemiş, sesini çok beğenmiş ve “Hadi kalk gel, İstanbul’a” demiştir hiç tereddüt etmeden. Yıldız zaten Sezen’e öylesine hayrandır ki, kızının adını bile Sezen koymuştur.


O yılbaşı gecesi Yıldız Tilbe İlhan Şeşen’in bir bestesini söyler. Sezen Aksu şarkının adını “Yürürüm” diye anons eder. O şarkıyı bir daha Yıldız Tilbe’den hiç duymayız ama Gündoğarken’in o yılın Temmuz ayında piyasaya çıkacak “Ankara’dan Abim Geldi” albümünde “Aşka Doğru” adıyla yer alır.


Sezen Aksu, Yıldız Tilbe’yi halka ikinci kez tanıttığında ise takvimler 26 Mart 1993’ü göstermektedir. Kanal 6’da yayınlanan Sezen Aksu Show programının Yeni Umutlar köşesinde ağırladığı Yıldız’a bu defa sadece Tilbe diye hitap etmektedir. “Bu senin ilk televizyon programın, inşallah sana da uğurlu gelir,” derse de aslında ikinci televizyon programıdır ama Tilbe olarak katıldığı ilk programdır. Tilbe’yi İzmir’de dinlediği ve sesinden çok etkilendiğini de o programda anlatır Sezen Aksu. “Aslında Türk pop müziği söyleyecek bundan sonra ama kendisi için hazırladığımız şarkıdan önce ondan bir türkü dinlemenizi ben istedim,” der ve Yıldız, “Zülüf Dökülmüş Yüze” türküsünü seslendirir.


Ne var ki Aksu’nun Tilbe için yaptığı gelecek planları beklenmedik bir biçimde suya düşecek, aralarına kara kedi girecek ve 1994 yılında Yıldız Tilbe, kendi bestelerinin ağırlıkta olduğu ilk albümü “Delikanlım” ile karşımıza tek başına çıkacaktır.


O gün bugün tek tabanca devam ediyor Yıldız Tilbe. Düştü, kalktı, yine düştü, yine kalktı ama bir şekilde kitleleri peşinden sürüklemeye devam etti. Daha önce de yazmıştım, benim sevdiğim Yıldız Tilbe, ilk üç albümünde kalmıştır ama o üç albümden sonra yaptığı albüm ve şarkılarıyla da popüler müziğin içinde inkâr edilemez bir yer kapladığını görmezden gelemem elbette.


Bugün Yıldız Tilbe’nin doğum günü. Bugünü 1996 yılında Tempa & Foneks etiketiyle piyasaya çıkan “Aşkperest” albümünden bir şarkıyla kutlamak istedim. Albümün açılışında yer alan “Dayan Yüreğim”, söz ve müziği Yıldız Tilbe’ye ait bir şarkı, düzenlemesi ise Murat Yeter imzası taşıyor. Albüme tüyler ürpertici bir açılış yapan bu çok etkileyici, sıra dışı ve kuralsız şarkı bugün bile etkisini yitirmemiş bir ‘90’lar klasiği.   


"İyi ki doğdun Yıldız Tilbe," diyeceğim ama Twitter’da o kendini doğum gününü herkesten güzel kutlamış zaten. Baksanıza şu yazdıklarına: “Tepe tepe 53 oldum, belki de 54’ümdür. 30 hissediyorum kendimi; 29 da olabilirim. Bu doğum günü bitmez!”    

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder