Günün Şarkısı 14 Temmuz 2019


Buket Bengisu – “Drama Köprüsü”


CS Müzik Medya, sektörün göz önünde olmayan ama kıymetli müzisyenlerini dinleyicilerle buluşturan bağımsız bir müzik firması. CS Müzik Medya etiketiyle geçtiğimiz günlerde yayımlanan “Cem Session Vol.1” adlı albüm ise 7 türkünün farklı yorumlarını bir araya getiren dikkate değer bir çalışma. Albümde Şevval Sam, Gülay Sezer, Ender Balkır, Nejat Özgür, Çiğdem Özgür, Yusuf Uğurer, Cem Sayar ve Buket Bengisu’nun seslendirdiği, her biri farklı lezzette türküler var.


Albüm baştan sona dinlenilesi ama bu albümde Buket Bengisu’nun da yer alması ayrıca heyecan verici. Zira 2002 yılında sözleri Sami Hodara ve Figen Çakmak, bestesi Fani Hodara’ya ait “Leylaklar Soldu Kalbinde” adlı şarkıyla Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil etmiş Buket Bengisu’nun dijital platformlara giren ilk resmi kaydı bu. Bunca yıldır müziğe hep sahada devam etmiş, sahneye çıkmış, bu konuda hatırı sayılır bir yol kat etmesine rağmen işin albüm ya da şarkı kaydetme kısmına pek el atmamış bir şarkıcı çünkü Buket Bengisu.


Geniş repertuvarı ve yüksek sahne enerjisiyle onu sahnede izlemiş herkesi kendine hayran bıraktırması bir yana, müzisyen eşi Doğan Kospançalı ile sahnedeki eşsiz uyumları da görülmeye değer. Ayrıca Buket’in Eurovision nedeniyle yurt içi ve yurt dışında kemik bir hayran kitlesine sahip olduğu da bizzat gözlemlediğimi söylemeliyim.


Sahnede şarkı söylerken ne kadar iyi bir şarkıcı olduğuna defalarca şahit olduğum Buket Bengisu “Drama Köprüsü” türküsünü, türkünün ruhundan hiç çıkmadan, hem olanca duruluğuyla hem de acısını hissettirerek seslendirmiş. Doğan Kospançalı da yersiz modernizasyon çabalarına girmeden, abartmadan, tam tadında düzenlemesiyle Buket’e bu yolu açmış. Bu türkünün sayısız versiyonunu dinledim bugüne dek. Bir kahramanlık türküsü gibi çalındığını ve söylendiğini de duydum, operatik bir biçimde icra edildiğini de. Neyse ki bu düzenleme ve yorum dengeyi çok doğru kurmuş. Parça akıp giderken Buket ve Doğan'ın vokal ve de Doğan'ın flüt partisyonlarına da ayrıca dikkatinizi çekmek isterim. 


On yüz milyonlarca tıklanmaları, büyük ve iddalı lafları, şarkıları, şarkıcıları, imajları bir kenara koyup ara sıra böylesi sessiz sedasız ve iddiasız yapılmış işlere kulak kabartmakta fayda var. İnsanın içi açılıyor.   

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder