Günün Şarkısı 7 Haziran 2019


Aşkın Nur Yengi & Mehmet Erdem – “Allah’tan Kork”


Aşkın Nur Yengi’yle 2016’da röportaj yaptığımız zaman, bir şarkının oluşum sürecinde yan yana bile gelmeye gerek görmeyen besteci – aranjör ya da besteci – şarkıcı üretimlerine alışamadığını, ‘90’larda içinde büyüdüğü ekip çalışmalarını aradığını ve özlediğini söylemişti. Haksız sayılmazdı ancak bugün ekip çalışmalarının tamamen bittiği de söylenemez. Bu biraz da kendinizi bir ekibe teslim edebilmekle ilgili ki Aşkın’ın bu konuda pek müşkülpesent olduğu ama buna mukabil kendi başına şarkı seçimi konusunda da pek başarılı olamadığı bir gerçek.


Onun durduğu yerden bakınca zaten konumlandığı yer açısından sektörel bir rekabetin içinde olmasına ihtiyacı yok. Amenna, yok ama her şeye rağmen bizim onun sesinden yeni ve fakat iyi şarkılar dinlemeyi talep etmeye hakkımız var. Yıllardır ediyoruz da nitekim.


Bir süre önce geminin dümenine Sezen Aksu geçti. Tıpkı yıllar önce olduğu gibi. Bir Sezen Aksu prodüksiyonu olacak yeni albüm ne zaman piyasaya çıkar, onu bilmiyoruz ama bu kadim işbirliğinin 2019’a aksetmiş ilk ürünü geçtiğimiz günlerde dinleyici karşısına çıktı.


Sony Müzik etiketi ile yayımlanan “Allah’tan Kork”, söz ve müziği Sezen Aksu’ya ait bir şarkı. Aşkın Nur Yengi şarkıyı Mehmet Erdem ile birlikte seslendiriyor. Düzenleme ise İlker Bayaraktar ve Onno Tunç’un kızı Ayda Tunçboyacı tarafından yapılmış.


“Allah’tan Kork” Sezen Aksu inceliğinin ve bilgeliğinin imbikten geçirilip bugünün hızına, telaşına uydurulmuş hali adeta. Daha az söz, daha kolay akılda kalıcı melodi ve güncel “sound” anlayışı tam da bu yüzden tasarlanmış gibi. Hiç itirazım yok, zamana ayak uydurmak lazım. Kaldı ki Aşkın Nur Yengi’nin en ihtiyacı olan şey de bu.


Üstelik şarkı hem Mehmet Erdem hem de Aşkın Nur Yengi için bir dönüm noktası olmuş. Zira Mehmet Erdem başından beri söylediği şarkılarda dolaştığı tonların dışına çıkmış ilk kez. Aşkın da son yıllarda kötü bir alışkanlıkla sesini oturttuğu o yanlış yerden çekip kurtarmış. Biraz da düet söylemenin gereği olsa gerek, daha orta tonlarda, daha kulağa hoş gelen bir yerde ve de daha genç bir şarkıcılık tekniğiyle söylüyor şarkıyı.


Belki büyük bir “hit” değil ama parlak, hoş, ferah bir şarkı “Allah’tan Kork”. Bu arada yazmadan edemeyeceğim; düet yapan iki şarkıcı neden sadece bir tek kare fotoğraf çektirir ya da basına sadece bir tek kare servis edilir, onu da asla anlamış değilim. 

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder