Günün Şarkısı 24 Haziran 2019


Teneke Trampet – “Cihangir Kedileri”


“Ah bir isim bulsaydık şu gruba,” demiş Yıldırım Türker şiirde. Hatta bulmayı da denemiş. “Aç Sınıfın Laneti, Haydut Aşkları, Altmış Dokuz, Sormagir, Pürtelaş, Arka Sokak, Kötülük Çiçekleri, Siyah, Sahtiyan, Çıplak Hayvan, Kadife Yeraltı, Hırsızın Günlüğü”… Şiir 1993’de yayımlanmış, Türker’in ilk ve tek şiir kitabının da adı olmuş. Sonra 2019’da grubun adı kendiliğinden çıkıvermiş ortaya: Teneke Trampet olmuş.


Son olarak 2017’de “Olmaz” adını taşıyan 7 şarkılık bir albüm yayımlamıştı Teneke Trampet. 2018’de ise “Silahsız” adlı parçalarını Sofar videosu olarak yayımladılar. Geçtiğimiz günlerde de Teneke Trampet’in yeni teklisi “Cihangir Kedileri” SMM etiketiyle piyasaya sürüldü. Şarkı aynı zamanda grubun üçüncü albümünün de ilk teklisi imiş.


Teneke Trampet’in müziğine birazcık aşinaysanız neden bu şiirden bir şarkı çıkarmak istediklerini anlamanız zor değil. Yine de altyazı vermek gerekirse, basın bültenine bir göz atalım: “Teneke Trampet, Yıldırım Türker’in aynı adlı hayranlık uyandıran şiirinden uyarladığı ‘Cihangir Kedileri’ şarkısında belki müzik yapmaya yeni başlamış bir grubu anlatıyor, belki de hiç müzik yapmamış kişileri. Ama bir şekilde çoğunluk tarafından farklı bulunan, sevilmeyen, istenmeyen, dışarı itilen insanları...”


Sevilmeyen, istenmeyen, dışarı itilen değil belki ama başından beri çoğunluğun suyuna gitmeyen şarkılar yazan ve söyleyen, onlar çalarken insanların sevdiklerine yalan söyleyemeyeceği bir grup Teneke Trampet. Çoğunlukla esprili, şakacı, bazen sorgucu, hatta rahatsız edici.


Bir şiirden şarkı yapmak hiç kolay değildir. Ya eksik ya fazla kalır bir şeyler, şiirin kendi melodisi, ritmi reddeder başka melodiyi, ritmi çoğu kez. Ama bazen de öyle olur ki şarkı anlamını katlar şiirin, sözünü bileyler. Çok ufak eksiltmelerle şiirin içindeki şarkıyı doğru yerden çekip çıkarmış Teneke Trampet. Şarkı şiire yakışmış, şiir Teneke Trampet’e zaten teşne.


Koyun şiiri, melodiyi, sözü bir kenara, adamlar ne güzel çalmış be kardeşim!    

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder