Günün Şarkısı 20 Haziran 2019


Sibel Alaş – “Fem”


Yıl 1996. Hayatımda ilk kez bir bilgisayarım oluyor. İkinci el mikinci el ama aldığım kişi bu bilgisayar işlerinden o kadar iyi anlıyor ki zamanına göre çok üstün bir donanımı var bilgisayarımın. Düşünebiliyor musunuz, CD-ROM’u bile var!


CD-ROM ne işe yarar? Ne bileyim ben, oyun filan oynanır herhalde. Bir de program filan yüklenir CD’den. Müzik CD’lerini takıp dinleyebilirsin, evde şahane müzik seti olsa da o dandik bilgisayar kolonlarından çıkan ses daha havalı gelir.


İşte tam da o günlerde çıktı Sibel Alaş’ın “Fem” albümü. O zamanlar genelde önce kasetini, almaya değer görürsem de sonradan CD’sini alırdım albümlerin ama “Fem”i doğrudan CD olarak satın aldım paraya kıyıp (CD’ler çok pahalıydı evet.) Neden derseniz, Sony Müzik etiketiyle yayımlanan o CD’nin “multimedia” bir CD olduğu haberi çıkmıştı. 


Yani ilk defa bir müzik CD’sini bilgisayara takmanın fazladan bir anlamı olacaktı. Peki ne vardı bu “multimedia” CD’nin içinde? Bir önceki Sibel Alaş albümü “Adam”dan iki klip, bu albümle ilgili kısa bir röportajlar videosu, bir de şarkı sözleri, fotoğraflar… Hepsi bu kadar. Ama siz bilemezsiniz bir CD’yi bilgisayara taktığınızda kendiliğinden açılan o ekranda Sibel Alaş’ın fotoğrafının belirip şarkısının çalmaya başlaması nasıl bir heyecan yaratır o yılların teknoloji fakiri dünyasında, öyle böyle değil yani.


Neyse… İşte o CD’yi bilgisayara her taktığımda bu şarkı başlardı. Albümün adı olan “Fem”. Albümdeki en sevdiğim şarkı olması da cabası. Söz ve müziği Sibel Alaş’a, düzenlemesi Murat Yeter’e ait bir enfes şarkı. O zaman bu zaman ne vakit bu şarkı çalınsa kulağıma aklıma o Pentium 75 bilgisayarım gelir. İki insanın ortak bir şarkısı olur, aşk şarkısı, düğün şarkısı filan anlarım da bir insanoğlu ile bir bilgisayarın ortak şarkısı olur mu? Benim vardı. O da bu şarkıydı işte.

Yavuz Hakan Tok

1 yorum:

  1. Hafızam beni yanıltmıyorsa ki yanıltmadığına eminim, benim de ilk aldığım CD buydu ve 500.000 liraydı. Kaset fiyatları da o dönem 200.000 lira filandı. Yazınız için teşekkürler

    YanıtlaSil