Günün Şarkısı 18 Haziran 2019


Pinhani & Cihan Mürtezaoğlu – “Değirmenler”



Geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız şahane bir mini albüm çıktı. Daha doğrusu bir YouTube projesi daha albüm olarak dijital platformlara servis edildi. Buna alışmamız lazım. Kayıt teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte artık illa ki yalıtılmış stüdyolara ihtiyaç duyulmuyor. Bir evin bir odasında gayet de güzel ses kalitesiyle kayıt yapıp, aynı anda video da çekip müziği ister dinlemek isterse izlemek isteyenlerin derdine derman olabiliyorsunuz.


Pinhani ve Cihan Mürtezaoğlu da öyle yapmış. Bir araya gelmişler ve birlikte beş şarkı kaydetmişler. Yaptıkları işin adını da “Çekirdekten” koymuşlar. İsim manidar. Bilen bilir çünkü; ‘80’lerin ilk yarısında Fikret Kızılok ve Bülent Ortaçgil’in birlikte kurduğu Çekirdek Sanatevi vardı. O avuç içi kadar yerde akustik ve seyircili dinletiler yapılırdı. Sonra o kayıtların bir kısmı kaset olarak piyasaya sürülmüştü. O kasetlerden bir tek “Pencere Önü Çiçeği” isimli Kızılok – Ortaçgil albümü CD formatında basılıp bugünlere ulaştı. Diğerleri ise sadece arşivcilerin elinde var. Buna karşın Çekirdek Sanatevi müzik tarihimizin müstesna bir yerinde duruyor hâlâ.


“Çekirdekten” ismi de Çekirdek Sanatevi’ne bir selam gibi. Dahası o dinletilerde Kızılok ve Ortaçgil’in birlikte söylediği “Değirmenler”, Beğeni Müzik etiketiyle yayımlanan “Çekirdekten” projesinde bu defa Pinhani ve Cihan Mürtezaoğlu tarafından söyleniyor.


Bunun dışında dört şarkı daha var albümde. “İstanbul’da” ve “Bana El Salla”, Pinhani’den, “Bir Beyaz Orkide” ve “Bu Bir Yağmur mu?” ise Cihan Mürtezaoğlu’ndan. Birlikte çalıp söylüyorlar, parmaklarını kesip kanlarını birbirine karıştırır, kan kardeş olur gibi. Bize de mest olarak dinlemek düşüyor.


Güzel şarkılar, güzel müzik, güzel adamlar… Akustik furyasının içinde kalabalığa karışıp gitmemesi gereken bir proje bu. Kulak vermek lazım.  

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder