Günün Şarkısı 17 Haziran 2019


Soner Arıca – “Kaç Kere?”


Mevsim normalleri sebebiyle değil, siyasi sebeplerle gelemeyen, başlayamayan yazı herkes kendi şarkısıyla getirebilme iddiasında bu ara. “Benim şarkım / albümüm çıkmadan yaz gelmez,” kalıbı gırla gidiyor.


Nedir peki “yazı getiren şarkı”? Siz denizde oynaşırken plajdan bangır bangır duyulan şarkı mı? Gece yarısı bir kulüpten öbür kulübe akarken yolda önünden geçtiğiniz kulüplerden ve çıktığınız kulüpte ve dahi gideceğiniz kulüpte kulaklarınızda geçici duyma bozukluğu yaratmaya azmetmiş bir volümle dolan şarkı mı? Ya bütün Türkiye plajlardan ve kulüplerden ibaret değilse ne yapacağız? Mesela küçük bir kasabanın aile çay bahçesinde plastik sandalyelerde oturmuş çekirdek çitlerken de kopmak ister miyiz yazlık şarkılarla? Ya da balkonda pijamayla oturmuş kiraz yerken?..


İşte Soner Arıca da “yazlık şarkı” gündemini tersten okumuş son teklisiyle. Damardan kalbe yürüyen bir şarkı yapmış. Azıcık arabesk nağmeli, dertli, içli bir şarkı. Ama dertli filan dediysem de onun efendiliğini bilirsiniz işte, kendi nezaket sınırları içerisinde bütün kahrı, elemi. Öyle son moda arabesk rap, “trap” ve türdeş şarkılar gibi belden aşağı isyanlarda değil. ‘90’larda nasıl ince, nasıl romantikse yine öyle. Tabii hangi yılda olduğumuzu unutturmayacak kadar da güncel bir düzenlemeyle.


Arıca Müzik etiketiyle yayımlanan şarkının adı “Kaç Kere?” (bana soru işareti koymak gerekirmiş gibi geliyor; üzerinize afiyet, gramer bekçiliğine soyunmak gibi olmayacaksa.) Söz ve müziği Soner Arıca’ya ait şarkının düzenlemesini Miraç Kutlu yapmış. Hiç öyle yazı getirme, kışı götürme, listeleri sallama, tıkları toplama iddiasında bir şarkı değil. Zaten Soner yıllardır işin o tarafına hiç bakmadan dümdüz yürüyor yolunda. Bu şarkı da o yola ektiği bir başka çiçek tohumu. Hem sevenlerini memnun edecek hem de yıllar sonra geriye dönüp baktığında arkasında rengârenk açmış çiçekler görecek. Öte kaygılar boş ve yersiz, gelip geçicidir belki de kim bilir?


Bu arada şarkının klibine de özellikle dikkat çekmek isterim zira Soner bu klibin bazı sahnelerini Konya Karapınar’da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Meke Krater Gölü’nde çekmiş. Gökhan Özdemir’in çektiği klip nefis görüntülerle bezeli ama bir yandan da eskiden kuşbakışı görüntüsü bir nazar boncuğuna benzeyen bu doğa harikası gölün şu anki durumunun gündeme gelmesi gibi bir iyi niyet de güdüyormuş.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder