Günün Şarkısı 16 Haziran 2019


Kenan – “Babalar”


Takip edenler hatırlayacaktır. Anneler Günü’nde şu bizim “Çilli Bom” Kenan’ın “Analar / Babalar” 45’liğinden bahsetmiş ve “Analar” şarkısını günün şarkısı yapmıştım. E bugün de Babalar Günü olduğunu göre, 45’liğin arka yüzünü çevirebiliriz.


Şarkının söz ve müziği Kenan’a ait. Zaten her iki şarkının müziği aynı, sadece sözleri değişik. İşin çarpıcı kısmı da orada başlıyor zaten. Çünkü Kenan “Analar” şarkısında vefakâr, cefakâr, evine, kocasına, ailesine kul köle olan bir anne portresi çiziyordu. Gelin görün ki “Babalar” şarkısında çizdiği baba portresi için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil.


“Rakısını yudumlar, meyhanede sabahlar, boş kadehte dostluğu arar durur babalar,” diye başlıyor şarkı mesela. “Futbol senin canındır, açık tribün yuvandır, gol atınca takımın şahlanırsın sen baba,” diye devam ediyor. “Hesabını bilmezsin, parayı pek sevmezsin, olmasa da harcarsın, elin açıktır baba,” da cabası. Arada babasının çiftetelli oynamasından, tatlı kelam etmesinden de bahsediyor neyse ki ama Kenan’ın futbol ve rakı düşkünü babasıyla travmatik bir ilişkisi olduğunu gizlemeye yetmiyor bu övgüler. Yani insan babasını anlatacağı bir şarkıya neden “Rakısını yudumlar,” diye başlar ki?


Yine de eğlenceli mi? Evet, eğlenceli. Sadece “babalar babalar babalar” vokalleri bile yeter günü şenlendirmeye.

Baba olanlar, henüz olmamışlar, babasının elini hâlâ öpebilenler ve “baba” diyecek kimsesi kalmamışlar… Ne fark eder ki? Hepimizin Babalar Günü kutlu olsun.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder