Günün Şarkısı 11 Haziran 2019

Ümit Besen – “Müzeyyen”


Söz konusu olan popüler müzikse neyin ne zaman, ne kadar sevileceğini, neyin ne zaman tü kaka edilip sonra ne vakit başlara taç yapılacağını kestirmek hiç kolay değildir. Tıpkı moda gibi, popüler müzikte de siz, günün eğilimlerini, size dayatılanı kendi zevkiniz zannedersiniz bazen, sonra onlar değişir, siz de bir bakarsınız bir zaman hiç beğenmediğiniz bir şeye bayılmaya başlamışsınız ya da tam tersi. Sözün özü müziği çok da ayrıştırmamak, müzikle aranıza etiketlere göre mesafe koymamak lazım.


Kim derdi ki Ümit Besen ‘80’lerde etiketlenip konulduğu yerden, tavernalardan çıkıp bugünün en popüler canlı müzik mekânlarında çalar hale gelecek ve bugünün gençleri ona bayıla bayıla eşlik edecek. Ama oldu ve Besen’i yeniden keşfetmemize bir tek şarkı yetti.


Şunu da söylemem lazım ki Allah’ın her gecesi, saatlerce, sadece bir tek klavyeyle, her türden şarkı söylemek, insan eğlendirmek gibi bir ağır işçiliğin yıllarca mesaini yapmış bir müzisyen Ümit Besen. Bu hiç hafife alınacak, “piyanist şantör” üst başlığıyla gülünüp geçilecek bir şey değil.


Ümit Besen kendi kulvarındaki birçok isimden ayrı olarak, kendi bestelerini de yaptığından, yıllar içerisinde hiç uzun aralar vermeksizin, piyanist şantör modası geçtikten çok sonra bile albüm yayımlamaya devam etti. En son 2016’da, içinde düetlerin de olduğu “Başka” ismi verilmiş bir albüm yaptı. Besen’in yeni teklisi “Müzeyyen” ise geçtiğimiz günlerde DMC etiketiyle yayımlandı.


Söz ve müziği Selahattin Erhan’a ait şarkının düzenlemesi Sezgin Gezgin tarafından yapılmış. Adından da anlaşıldığı üzere Müzeyyen Senar’a selam gönderen bir şarkı bu. Senar’ın sesine, söylediği şarkılara bugün özlem duyanlara, o hazzı bugünün şarkılarından alamayanlara slogan olacak sözleri var şarkının. Ancak bu nostaljiyi çok da ağdalandırmayan, dinleyeni hicranlara boğmayan bir müzikal yapısı, bir enerjisi hatta neşesi var şarkının; misal, elektro gitarla başlaması, sonra alabildiğine kıvrak darbukanın girmesi…


Ümit Besen’e yakışan bir şarkı olmuş “Müzeyyen”. Keşke daha sert, daha “rocker” ve bir de daha ‘80’ler tavernası tarzı versiyonlar da yapılsaymış şarkıya, hoş olabilirmiş. Bu versiyon ikisinin orta yollu bir karışımı zira.  

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder