Günün Şarkısı 10 Haziran 2019


Can Baydar – “Ömür Dedikleri”


Yakın geçmişte Türkçe “rock” müziğin kazandığı en iyi gruplardan biriydi Gece. 2008’de yayımlanan ilk albümü “İçinde saklı” ile tanıdığımız gece, sonrasında 3 albüm daha yaptı ve son olarak 2017’de “Tik Tak” 45’liğini yayımladı. Bir süre önce ise Gece’nin çalışmalarına ara verdiğini öğrendik. Daha doğrusu grubun solisti Can Baydar şöyle bir açıklama yaptı: “Gece’ye ne oldu derseniz, aramız gayet iyi, kimsenin aklına kırgınlıklar ve üzücü şeyler gelmesin. Ama bir süre daha aktif olmayacağını söylemek mümkün.”


Bu cümleler Gece’nin dağılıp dağılmadığı konusunu havada bıraksa da aynı açıklamada Can Baydar’ın ilk solo çalışmalarının hazırlıkları içinde olduğu bilgisi de vardı. Nitekim Baydar’ın ilk solo teklisi de geçtiğimiz günlerde Avrupa Müzik etiketiyle yayımlandı. “Ömür Dedikleri” ismini taşıyan şarkının söz ve müziği Can Baydar’a ait, düzenleme ise Harun Tekin ve Efe Demiral tarafından yapılmış. Şarkıda ayrıca Fatma Turgut’un vokali de var ki özellikle düzenlemeye ve o eski stil bir tat veren vokallere ilk dinleyişte tav olduğumu söylemeliyim.  


Can Baydar Gece’nin C’si olmasının yanı sıra, solistiydi evet ama aynı zamanda da şarkı yazarıydı. Haliyle “Ne değişti?” diye sorulabilir. Baydar’ın en azından bu şarkısında duyduğumuz “sound”, Gece’nin özellikle son albümünde duyduğumuz “sound”dan daha “soft”, onu söyleyebilirim. Yine de bu şarkıdan yola çıkarak Can Baydar’ın solo kariyerinde nasıl bir yoldan gideceğine dair tespitte bulunmak doğru olmaz. “Ömür Dedikleri”, iyi yazılmış, çalınmış ve söylenmiş bir şarkı. Zaten Can Baydar cephesinden gelecek herhangi bir şarkının bizi hayal kırıklığına uğratmayacağına dair, Gece kariyeriyle tescillenmiş bir ön kabul var cebimizde, onu da söylemem lazım.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder