Günün Şarkısı 9 Mayıs 2019


Emel Sayın – “Yağdır Mevlam Su”


Hâlâ hayranıyız, hâlâ hastasıyız o ayrı ama Emel Sayın ‘80’lerde bir başka güzeldi. 40’lı yaşların olgunluğunda şöhreti çoktan hazmetmiş, daha bir sadeleşmiş, ağırlaşmış, her zamanki zarafeti demini bulmuştu artık. 1982’de hafif Türk sanat müziği modası başladı, Emel Sayın da rotasını o yöne çevirdi ve ardı ardına her biri çok satan, çok dinlenen plaklara, kasetlere imza attı.


Sayın’ın “Emel Sayın 1985” albümüyle başlayan bu dönemi, Yavuz Plak etiketiyle 1986’da yayımlanan “Sevgisiz Yaşayamam” albümüyle devam etti. “Yağdır Mevlam Su” da o albümde yer alan şarkılardan biriydi. Sözleri Erol Martal’a, bestesi Mahmut Oğul’a ait olan şarkının düzenlemesi Garo Mafyan tarafından yapılmıştı.


O zamanlar henüz klip tabiri kullanılmıyordu. Tek televizyon kuruluşu olan TRT’de katıldığınız programlarda çekilen görüntülerdi işte o zamanın klipleri. Emel Sayın da o programlardan birinde, Bir Cumartesi Gecesi’nde yeni plağından birkaç başka şarkıyla beraber bu şarkıyı da söylemişti. Ama diğerlerinden farklı olarak bu şarkıyı söylerken ağlıyordu. Kameranın yakın çekiminde o güzel gözlerinden süzülen yaşları gördük. Hem şarkının hem de o görüntülerin ruhumuzda yarattığı tahribatla biz de ağlamaya başladık. Ertesi gün memlekette herkes Emel Sayın’ın gözyaşlarını konuşuyordu.


Sonraki haftalarda Emel Sayın o programa tekrar katıldı, neden ağladığını filan anlattı, o görüntüler bilmem kaç kez yeniden yayınlandı filan… Öyle böyle hikâye değil.

Ne kadar saf, masum, temiz, iyi niyetli ve iyi kalpliymişiz. Televizyon çekimindeki basit bir mizansene bile nasıl içlenebiliyormuşuz. Şimdi hatırlayınca tekrar… O ülke, o ülkedeki o masum insanlar şimdi neredeler, nereye gittiler diye düşünmeden edemiyor insan.    

Yavuz Hakan Tok

1 yorum:

  1. O zamanlardan severim. Ne guzel sarkidir. babam kasetini alip arabada dinlemeseydik kulaklarimiz bu namelerle dolmasaydi nasil olurduk acaba. Hele introsu ne guzel. Kim yapti acaba Garo Mafyan mı yazdı introyu. Sarkıdaki Ney ve Yan Flüt gecisleri muhtesem. Simdiki eserlerde boylesine müzikal derinlik yok maalesef.

    YanıtlaSil