Günün Şarkısı 23 Mayıs 2019


Tanju Okan – “Kadınım”


1973’de Serge Reggiani tarafından seslendirilen, Fransızca sözleri Jean-Loup Dabadie, bestesi Alain Yves Reginald’e ait olan “T'as L'air D'une Chanson”, 1974 yılında Mehmet Teoman’ın yazdığı Türkçe sözlerle Tanju Okan tarafından seslendirildi ve Türk popunun klasiklerinden biri olacak “Kadınım” böyle doğdu. Evet, şarkının Fransızca hali de etkileyici idi ama Türkçe versiyonu kadar değil. Evet, şarkının orijinalinde de Serge Reggiani “Me femme (kadınım)” diyordu ama Tanju Okan gibi değil.


O zamandan bu zamana şarkıyı Teoman, Levent Yüksel, Yaşar ve Mehmet Erdem gibi dört karakteristik ve ne Tanju Okan’a ne de birbirlerine benzeyen ses yeniden seslendirdi. Kıyas kabul etmezdi; kimse Tanju Okan gibi “Kadınım” diyemezdi. Zaten biz de o kıyası yapmadan dinledik bu yeni versiyonları.

Yukarıdaki paragrafları 2018 yılı mart ayında “Kadınım”ı bir kez de Deniz Tuzcuoğlu seslendirdiği zaman yazmıştım.   


Bugün Tanju Okan’ın ölüm yıldönümü. 23 Mayıs 1996’da kaybetmiştik onu. Çok kocaman, eşsiz, benzersiz bir ses, müthiş bir şarkıcıydı. Ne yazık ki alkol bağımlılığı yüzünden hem kariyeri olması gerektiği kadar parlak devam etmedi hem de sağlığını erken yaşta kaybetti (onun kadar çok sayıda içkili sigaralı şarkı söyleyen de yoktur bu arada; bugünlerde olsa pek televizyona çıkamazdı sanırım.) 


Tanju Okan’ın sadece “Kadınım” şarkısıyla biliniyor olması çok kötü ama “Kadınım”ın bir Teoman şarkısı zannedilmesi ondan da kötü. Maalesef ikisi de vaki bugünlerde.


Tam da bu yüzden bugün onu anmak için “Kadınım”ı seçmeyebilirdim ama bulabildiğim en temiz görüntülerden biri bu şarkıya aitti. İstedim ki şarkıyı videodan dinlemek isteyenler, Tanju Okan’ın görüntüsünü de görsün. Üstelik bu video o hep çok sevdiği denizde, muhtemelen Ege kıyılarında çekilmiş. Hayatının son yıllarını da geçirdiği ve şu an adına bir parkın ve parkın içinde heykelinin bulunduğu Urla’da bir de teknesi vardı Tanju Okan’ın. Teknenin adı “Kadınım”dı. Bilmiyorum bu videodaki o tekne mi ama denizde bir tekne içinde “Kadınım” şarkısını söylerken çekilmiş görüntüler kadar onu doğru anlatacak çok az şey var sanırım.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder