Günün Şarkısı 21 Mayıs 2019


Elçin Orçun – “Okyanus”


Elçin Orçun 2017’de yayımlanan ilk albümü “Pembe Bulut” ile dikkatleri üzerine çekmişti. Kendine has şarkıları ile “R&B”, “hiphop” ve elektronik pop sularından ses veriyordu. 2017’de One Might Stand (Güven Gültekin)’le birlikte Beaten Fame adı altında elektronik müzik, “dubstep” ve yine “hiphop” dolaylarında gezinirken bir yandan da YouTube’da çeşitli akustik kayıtlarla çıktı karşımıza. Özellikle Birkan Nasuoğlu ile birlikte kaydettiği “Bi’ Fazla”, “Varsa Yoksa” ve diğer Akustikhane kayıtları hatırı sayılır bir dinleyici kitlesine ulaştı.


Geçtiğimiz günlerde tekli olarak Beaten Fame etiketiyle yayımlanan “Okyanus” da o Akustikhane kayıtlarından biri. Elçin Orçun söz ve müziği kendisine ait bu şarkıyı tek bir gitar eşliğinde söylüyor ve o gitarı da yine Birkan Nasuhoğlu çalıyor.


Her şeyden önce bu kayıt Elçin Orçun’un ne kadar iyi bir şarkıcı olduğunu bir kez daha gösteriyor. Sesinin rengi zaten çok kendine has. Sesini kullanma biçimi ise çok profesyonel ve adeta bir caz şarkıcısını aratmıyor. Bir de tiyatro eğitimi almış olmasının verdiği artıyla kelimelerin istediği anlamı ve duyguyu yerli yerine oturtmayı iyi biliyor. Notaları ve kelimeleri sesiyle dans ettirmesine hayran olarak dinliyorsunuz şarkıyı başından sonuna dek.


Yakın zamanda Beaten Fame’in “Zinde” adı verilmiş albümü de çıktı piyasaya. O albümde solist değil, müzik ön planda. Haliyle Elçin Orçun’un sesini saf ve arı bir biçimde dinlemek için “Okyanus” ve benzer diğer akustik kayıtlarını önerebilirim. Buna karşın Elçin Orçun’un müzikal anlayışının ve yaratıcılığının sınırlarını görmek için Beaten Fame albümüne kulak vermekte de fayda var.  

Yavuz Hakan Tok

1 yorum: