Günün Şarkısı 13 Mayıs 2019

Aleyna Tilki – “Nasılsın Aşkta?”


Her dönem olduğu gibi bu dönem ticari popüler müziğin de bir matematiği var. Değişen müzik dinleme alışkanlıkları, değişen “star” algısı, değişen hayranlık olgusu… Aleyna Tilki bu anlamda ders olarak okutulabilecek bir örnek. Yaptıklarının ne kadarı bilinçli, ne kadarı kendiliğinden bilinmez ama isteneni karşılıyor mu, karşılıyor. Genç tüketiciyi yakalamak isteyen her sektörün birinci tercihi olması boşuna değil. Algida da bunlardan biri. Bu global markanın Türkiye pazarı için Yalın romantizminden Aleyna Tilki frapanlığına geçişin tercih edilmesinde çok hesaplı bir strateji olduğu kesin.


Aleyna Tilki’nin Algida için yaptığı “Nasılsın Aşkta?” geçtiğimiz günlerde DMC etiketiyle yayımlandı. Sözleri Aleyna ve Ayça Tilki’ye ait şarkının bestesi de Aleyna’ya ait. Düzenleme ise Ozan Çolakoğlu tarafından yapılmış. Tabii şarkı sözlerinin reklamı yapılan ürünün sloganlarıyla kesişmesi tesadüf değil. Haliyle şarkının reklamı yapılan üründen bağımsız yazılmadığı da bir gerçek. Buna karşın amaca hizmet edecek bütün detaylar şarkıya incelikle yerleştirilmiş. Genellikle bu tip işlerde sırıtan, tatsız duran, reklam kokusunu duyuran bir samimiyetsizlik olur illa ki. Bu şarkıda yok. Bunun bir örneği de Kenan Doğulu’nun “Aşk İle Yap”ı idi ve o şarkı reklamdan bağımsız olarak bir Kenan “hit”ine dönüşmüştü. Bu şarkının da öyle olacağını söyleyebilmek mümkün.


Melodi, “sound”, ritim ve sözlerin akışı itibarıyla alabildiğine “teenage” bir şarkı “Nasılsın Aşkta?” Kaldı ki Aleyna’nın bir önceki şarkısı “Dipsiz Kuyum” çok tipik bir arabesk olmasına rağmen o bile onun üzerinde genç durabilmişti. Bunu bir önceki, iki önceki kuşaktan, hatta kendi kuşağından bile başarabilecek kişi sayısı çok az. Bu, söylediği şarkıdan ziyade Aleyna’nın kendisi ile ilgili bir şey. Bu noktada müzikal bir analizden çok sosyolojik bir analiz yapmak icap eder. Aksi takdirde sadece beş şarkıyla star olmasını da açıklayamayız.


Önümüzdeki yaz her yerde bu şarkı çalınır, dinlenir, söylenir ve uzun süre gündemde kalır, ona şüphe yok.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder