Günün Şarkısı 7 Nisan 2019


Erol Evgin – “Umut”


Bilen biliyor, iki seneyi aşkın bir süredir Melih Kibar’ın hayat hikâyesini bir kitaba dönüştürme gayreti içerisindeyim. Bu süre zarfında çok çalıştım, çok araştırdım, okudum, insanlarla konuştum ve çok şey öğrendim. Hâlâ da öğreniyorum. Müziğe adanmış bir ömrün satır aralarında bir dehanın, olağanüstü bir zekanın, sıra dışı bir adamın müthiş zengin ve renkli hikâyesi saklıymış aslında.


Daha Türkiye’de “telif” kelimesinin anlamı bilinmezken verdiği mücadele, eline geçen her fırsatta bu konuda bir şeyler söyleyerek müzik üreten ve tüketenleri bilinçlendirme çabası, kimseye müdanası olmadan doğru bildiği yolda tek tabanca yürürken bir yandan da irili ufaklı elinin değdiği herkesin hayatının kazanç hanesine yazılması onun şarkıları kadar konuşulmamış ama bence bir o kadar değerli ve konuşulması, anlatılması gereken özellikleri.


Her yitip giden değere yaptığımız gibi Melih Kibar’ı da çok bilinen ve popüler olmuş eserleri kadar biliyor, hatırlıyor, anıyoruz. Oysa onlar buzdağının görünen yüzü sadece. Onlardan öğreneceğimiz çok şey var. Kıymetli, özel, benzersiz insanların hem hayat hikayelerini hem de popüler olmuş veya olmamış bütün eserlerini okumak, araştırmak, dinlemek, irdelemek, anlamaya çalışmak lazım. Aksi halde yüzeysel bir saygı selamından öteye geçmiyor gösterdiğimiz vefa.


Bugün Melih Kibar’ın ölüm yıldönümü. Çok genç yaşta, henüz 54 yaşındayken, 7 Nisan 2005 günü kaybettik onu. Çok sevdiğim ama günümüzde pek de dolaşımda olmayan bir bestesi ile anmak istedim onu. 1979 yılında yayımlanan ikinci Erol Evgin 33’lüğünde ilk kez dinleyici karşısına çıkan bir Melih Kibar – Çiğdem Talu şarkısı bu. O günlerin tıpkı bugünlere benzeyen biraz karanlık, karmaşık, belirsizliğin ve umutsuzluğun hüküm sürdüğü siyasi ve toplumsal atmosferinde Çiğdem Talu’nun müthiş bir duyarlılık ve incelikle kaleme aldığı, insanca bir umuda dair şarkı sözleri ve Melih Kibar’ın klasik kabul edilebilecek nitelikte bestesi: “Umut”.


Bu şarkı 1979 yılından 2006 yılına dek sadece plak üzerinde kalmış, yıllar sonra ilk kez 2005 yılında yayımlanan Erol Evgin’in “İşte Öyle Bir Şey” adlı plak kayıtları derlemesi ile günışığına çıkmıştı. Bugün bir kez daha dinlemenin tam zamanı. Hem Melih Kibar’ı yad etmek, hem de her şeye rağmen umut tazelemek için.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder