Günün Şarkısı 6 Nisan 2019


Bülent Ersoy – “Ümit Hırsızı”


Son albümünü 2011 yılında yayımlayan Bülent Ersoy’un uzun zamandır beklenen Tarkan imzalı şarkısı nihayet geçtiğimiz günlerde DMC etiketiyle yayımlandı. “Ümit Hırsızı” adını taşıyan şarkının düzenlemesi Taşkın Sabah tarafından yapılmış.  


Bu şarkıyı Tarkan kendi albümlerinden birinde söylemiş olsaydı çok eleştirebilirdim. Gelin görün ki Bülent Ersoy’a çok ama pek çok yakışmış. Tarkan’ın en iyi yaptığı şeylerden biri olan alaturka – yandan. Ersoy’a neden yakıştırdığımı ise daha net izah etmeliyim.


Bülent Ersoy diskografisini başından beri yakinen takip etmiş, özellikle de ‘80’lerde yaptığı her albümü döndüre döndüre dinlemiş, bunun adı “guilty pleasure” ise şayet, o “pleasure”ın dibine vurmuş biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki onun stüdyoda şarkı kaydetmesinin en büyük handikabı ölçülere sığmayan ağdalı şarkı okuma biçimidir. Aranjörler de bunu bilir ve şarkıların temposunu düşürdükçe düşürürler ki ölçü kaçmasın. Son yıllarda ise, Ersoy’un sesini kesip biçerek sığdırıyorlardı ölçüye. Bu da giderek tatsızlaştırıyordu ortaya çıkan şarkıları. “Aşktan Sabıkalı” gibi Bülent Ersoy’a cuk oturacak bir şarkı bile bu sakatlığıyla yoruyordu dinleyeni.


Neyse ki “Ümit Hırsızı”nda böyle bir durum yok. Şarkı Bülent Ersoy’a kendi alanında dolaşma şansı verirken bir yandan da ona sınırlar çizmiş. Haliyle de usturuplu bir yorum çıkmış ortaya. En azından Bülent Ersoy’un sesini ve şarkılarını sevenleri memnun edecek düzeyde. Ben kendi adıma gayet tatmin edici buldum. Tabii Ersoy şarkıyı söylerken dilediğince abartamadığından mıdır nedir, abartma hakkını klipte kullanmayı ve kullanırken ikiye katlamayı tercih etmiş. Kulağınız değil ama gözünüz yoruluyor izlerken ki o da ayrı mesele.             

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder