Günün Şarkısı 18 Nisan 2019


Yaşar Özel – “Hani Yosun Rengi Gözlerin”


Önceki gün internette dolaşan ölüm haberini görünce “Yaşar Özel kim ki?” diye soran olmuştur muhtemelen. Ne yazık ki Yaşar Özel de kendi döneminin birçok alaturka yıldızı gibi televizyonlarda görünme şansını son olarak ‘90’ların başında, özel televizyonlar yeni açıldığında ortalığı saran eğlence programları furyası sırasında yakaladı. Peşi sıra gelen Televole yıllarında TRT’den başka kanallar için iyi birer reyting malzemesi değildi. Herkes ekranda kepazelik görmek istiyordu. Yaşar Özel fazla beyefendiydi. Her şeyde olduğu gibi müzikte de cehalet ve yeteneksizlik kutsanıyordu. Yaşar Özel ise radyo eğitimi ve terbiyesi almış, musikinin ağır aksağını da gazino usulü ticarisini de bilen, hakkıyla şarkı söyleyen ve sesiyle kimselere benzemeyen “özel” bir adamdı.


Alaturka müzikte yıldız olmuş erkek solist sayısı kadın solist sayısına göre bir hayli azdır. Çünkü gazino literatüründe assolistlik kavramı neredeyse kadınlıkla eşti. Yaşar Özel buna rağmen yıldız olabilmiş ve kalabilmiş birkaç erkek solistten biriydi. Alaturkayı hiç deforme etmeden, üslubunu ve tavrını hiç bozmadan, alaturka dışında hiçbir müzik türüne meyletmeden, başından sonuna dek hep o radyo terbiyesi sınırları içinde kalmış sayılı solistten biri.


Onun radyodan, televizyondan, plaklardan çınlayan sesi birden fazla kuşak için çok fazla şey ifade ediyor. Bu yazıyı yazmadan önce tekrar oturup dinlediğimde bunu bir kez daha fark ettim.


“Hani Yosun Rengi Gözlerin (Bir Nisan Akşamında)” adlı şarkı Yaşar Özel tarafından ‘70’lerin ortalarında plak yapılmış. Özel, dönemin en üretken firması Odeon Plak’ın yıldızlarından biri. Sıklıkla plak yayımlıyor ve genellikle o günlerin güncel alaturka şarkılarını seslendiriyor. Bu şarkı da onlardan biri. Güftesi Ergun Evren tarafından yazılan nihâvend makamındaki bu şarkının bestesi ise İrfan Özbakır’a ait. Şarkı Odeon tarafından 2000 yılında CD formatında yayımlanan "Yaşar Özel Odeon Yılları" albümünde yıllar sonra yeniden yayımlanmıştı.  


Şarkının TRT videosundaki kaydı ile albüm kaydı arasında fark var. Sebebini açıklayayım. O dönemde TRT, alaturka şarkıların çok sesli olmasına, içinde Batı enstrümanları kullanılmasına izin vermezdi. O yüzden de TRT programları için ayrı kayıt yapılır, şarkılar motomot çalınır ve söylenir, plaklardaysa biraz fanteziye kaçılabilirdi. Bu da öylesi bir kayıt. Plak kaydında piyano sesini duyuyorsunuz mesela. TRT’de mümkün mü böyle bir şey?



Yaşar Özel 18 Nisan 2019 günü toprağa verildi. Ruhu şâd olsun.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder