Günün Şarkısı 8 Mart 2019


Emel Müftüoğlu – “Adım Kadın”


Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Her sene bugün sayısız slogan, klişe cümle, aforizma söylenir, paylaşılır, yazılar yazılır, görüşler bildirilir. Ama tüm bunlara eşlik edecek şarkımız azdır. Çünkü bir derdi olan şarkımız azdır.

İşte söz ve müziği Bora Ayanoğlu tarafından yazılan ve ilk kez 1972 yılında Hümeyra tarafından plak yapılan “Adım Kadın” o az sayıdaki “derdi olan” şarkılarımızdan biri.


Bora Ayanoğlu şu veya bu siyasi görüşün bayraktarlığına soyunmadan, toplumun derin yaralarına parmak basmış, onları incelikli bir dille şarkılara dökmüş bir şarkı yazarı. Bu şarkının onun tarafından yazılmış olması da bir tesadüf değil. “Fabrika Kızı”, “Recep”, “Rose Marie” gibi onun kaleminden benzer nitelikte nice şarkı var. “Adım Kadın” yaşadığımız toplumda kadının yeri ve konumuna, kadına bakış açısına dair maalesef bugün bile eskimemiş tespitler yapan ve tüm bunları bir kadının ağzından anlatan, benzeri bir daha yazılamamış nefis bir şarkı.


Şarkıyı Hümeyra’dan çok sonra ilk kez 2005 yılında “Başucu Şarkıları 2” adlı albümünde Zuhal Olcay seslendirmişti. 2008 yılında ise “Güldünya Şarkıları” adlı karma albümde Emel Müftüoğlu seslendirdi. Düzenleme ise Sinan Akçıl tarafından yapılmıştı.


Hürriyet gazetesinin “Güldünya” projesi, töre cinayetiyle öldürülen Güldünya Tören’den adını almıştı ve geliri Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na aktarılmak üzere tasarlanmıştı. DMC etiketiyle yayımlanan albümde kadın şarkıcılar tarafından seslendirilmiş 14 şarkı yer alıyordu.


Şarkı zaten kısacık süresi içinde o kadar çok şey anlatıyor ki üzerine fazladan söz söylemeye hiç gerek yok. Şarkıda anlatılanların tarih olduğu günleri görebilmek ümidiyle, Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder