Günün Şarkısı 7 Mart 2019


Seden Gürel – “Sebebim Aşk”


Biz onu 1992’de yayımlanan ilk albümü “Bir Yudum Sevgi” ile bağrımıza bastık ama onun müzik geçmişi bir 12-13 yıl öncesine kadar gidiyordu aslında. 1979 yılında Liselerarası Müzik Yarışması’nda Kadıköy Anadolu Lisesi Orkestrası’nın solistti olarak kız solist dalında birincilik kazanmış, o yarışmadaki jüri üyelerinden biri olan Melih Kibar’la 1983 yılından itibaren çalışmaya başlamıştı. Bir dönem festivaller ve yarışmalarda boy gösterdi, sonrasında Sezen Aksu’nun vokalisti olarak tanındı ama ilk albümünü o günlerde evli olduğu Aykut Gürel’le birlikte yaptı. Mantar şapkası, bembeyaz kostümleri ve “Bum Bum” şarkısıyla Seden Gürel hayatımıza girdi ve uzun yıllar da popun baş köşelerinden birini tuttu.


Seden Gürel’in ‘90’lar albümleri güzeldir ama 2000’ler albümleri de bir başka güzeldir. ‘90’lardan 2000’lere geçerken müziğin, kültürün, hayatın değişimine şarkılarını ve kendisini uydurabilmiş, hatta yer yer alternatif bir çizgiye de kayarak bugünleri o günlerden görmüştür.


Seden Gürel sonra gitti. Bir yere gitmedi ama müzikten gitti. Son albümü “Nefes”in üzerinden 11 yıl geçti ama onun müziğe dönmeyi hiç niyeti yok. Bize de bu şahane şarkıcının eski şarkılarını döndürüp dinlemek düşüyor çaresiz.


“Sebebim Aşk”, “Adana Ağıdı” diye de bilinen Ermenice bir ağıda Sibel Alaş’ın yazdığı Türkçe sözlerle oluşturulmuş bir şarkı. Düzenlemesi de Aykut Gürel tarafından yapılmış. Seden Gürel’in 2004'te İrem Records etiketiyle yayımlanan “Bir Kadın Şarkı Söylüyor” albümünün çıkış şarkısıydı. Bir katliamı anlatması sebebiyle Ermeniler için manevi değeri olan ağıdın bir aşk şarkısına dönüştürülmesi o dönem eleştirilmişti ama işin o kısmı müziğe (ve de aşka) nereden ve nasıl baktığınızla ilgili olarak tartışmaya açık tabii.


Seden Gürel’i özledik mi, özledik. Bu şarkı onun kariyerinin doruk noktalarından biri mi, biri. "Her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsa", Seden (artık Gürel değil tabii) Kutlubay’a da bir selam olsun.        

Yavuz Hakan Tok

1 yorum:

  1. seden koçer oldu
    çok özledim bu kadını keşke bir mucize olsa da dönsün müziğe

    YanıtlaSil