Günün Şarkısı 3 Mart 2019


Müslüm Gürses – “Sana Benziyor”


Ülkede yaşayan herkes hayatının bir yerinde Müslüm Gürses’in sesi ve şarkılarıyla tanışmıştır. Ve Müslüm Gürses deyince de o dönemi, o şarkıları aklına gelir önce. Tabii Gürses’in sayısız albümü olduğu yetmezmiş gibi bir de sayısız albümü sayısız farklı kapaklı, defalarca yeniden basıldığı için hangi albüm gerçekte ne zaman çıkmış, hangi şarkısı hangi döneme denk gelir pek detaylı da bilinmez.  


Benim için ‘80’lerin ortasıdır Müslüm Gürses. İlk aldığım plağı 1984’te çıkan “Yaranamadım”dır. Ardından ‘85’te “Güldür Yüzümü”, ‘86’da “Küskünüm”, 87’de “Sevda Yolu” diye gider. Çocukluğumda arabeski Orhan Gencebay ve Neşe Karaböcek şarkılarıyla tanımış ve bilmişken, Müslüm’le yolum biraz daha geç kesişmiş nedense.


“Sana Benziyor”, “Yaranamadım” albümünün şarkılarından biri. Sözleri Hamza Dekeli, Bestesi Uğur Bayar’a (plakta Bayer yazar) ait bu şarkının düzenlemesi de Uğur Bayar imzalı. Henüz Müslüm Gürses’in sesini bütün bütüne ağzının içine hapsetmediği, daha temiz ve net şarkı söylediği dönem. Alaturka kemanların alıp götürdüğü düzenlemenin altını dolduran bas gitarın yürüyüşü, vurmalıların dolgunluğu, baştan başa canlı kaydın o zamanın teknik imkânlarına rağmen pırıl pırıl tınlaması filan fevkaladenin fevkinde. Keşke sekiz kanallı stüdyolara geri dönsek diye düşünmeden edemiyor insan (ki dijital platformlardaki kayıt orijinal plak kaydı kadar parlak değil ne yazık.)


Ha bir de zamanında arabesk deyip burun kıvırdığımız bu ve bunun gibi pek çok şarkının kulağa bugünün popundan daha pop gelmesi de ayrı mesele.


Bugün Müslüm Gürses’in ölüm yıldönümü. Bu ayrıcalıklı, nevi şahsına münhasır, özel adamı, en sevdiğim şarkılarından bitiyle anmak istedim. Ruhu şâd olsun.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder