Günün Şarkısı 14 Mart 2019


Yeliz – “Sel Suyu”


Yeliz bu şarkıyı hem çok sever hem de hiç sevmez. Tam Yeliz’lik bir şarkıdır, o yüzden sever; ne çare bu şarkının dilden dile dolaştığı günlerde evini su basar, o yüzden de sevmez. Kelimelerin gücüne inananlardandır Yeliz; “Ne söylersen olur,” diyenlerden…


Ama biz bu şarkıyı pek severiz o ayrı. 1992 yılında Şahin Özer Plakçılık etiketiyle piyasaya çıkan “Haklıydın” albümünün en güzel, en güçlü şarkılarından biridir. O albüm tek başına Yeliz’i ’70 ve ‘80’lerden alıp ‘90’lara taşımıştır. Dahası 1980’den itibaren arabesk ve Türk müziğine ağırlık veren Yeliz’i pop müziğe yeniden kazandırmıştır.


Çok iyi bir şarkıcı, kendine has rengiyle çok iyi bir sestir Yeliz. Birçok dönemdaşı müzikten uzaklaşıp nostalji olurken, o hiç durmadan şarkı söylemeye devam etti, hâlâ ediyor. Yakın zamanda bir dolu yeni şarkı da yaptı ama ben bugün bu şarkıyla onun kulağını çınlatmak istedim. Çünkü “Sel Suyu” artık bir ‘90’lar klasiği.


Şarkının orijinali, Yunanların meşhur şarkıcısı Parios tarafından seslendirilmiş vakti zamanında. İsmi “Ase Me Sti Monaxia Mou”. Parios’un çok sayıda şarkısı Türkçeye adapte edildi. Bu da onlardan biri. Ne var ki orijinal versiyon özellikle nakaratlarına neredeyse bir marş havasına bürünürken Türkçe versiyonunun düzenlemesi ve yorumu çok daha etkileyicidir. Şarkının Türkçe sözleri Yeşim Öngül tarafından yazılmış, düzenleme ise Osman İşmen imzası taşıyor. “Haklıydın” albümünün prodüktörünün Nino Varon olduğunu da özellikle belirtmem lazım.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder