Günün Şarkısı 5 Şubat 2019


Ender Balkır – “Ruhumda Sızı”



Ender Balkır halk müziğinin genç kuşağında parlayan isimlerden biri. Halk müziğini tam da olması gerektiği biçimde, otantik üslupta seslendirmesi bir yana, ses rengindeki acılı tortu ve kendine has tavrıyla da söylediği her türküyü dinleyene hissettiren bir solist.   


Bugüne dek iki albüm ve bir de tekli yayımlayan Ender Balkır’ın yeni teklisi “Ruhumda Sızı”, geçtiğimiz günlerde Kalan Müzik etiketiyle piyasaya sürüldü. Daha doğrusu önce Çukur adlı televizyon dizisinde kullanılan bu kayıt, sonrasında tekli olarak yayımlandı.


Televizyon dizileri eskisi kadar rağbet görmese de izlenme oranı yüksek dizilerde kullanılan şarkıların bir gecede keşfedilip popüler hâle geldiği bir gerçek. “Ruhumda Sızı” buna iyi bir örnek. Şöyle bir gezindim YouTube’da da… Şarkının Kalan Müzik resmi hesabındaki kaydı zaten almış yürümüş ama yanı sıra sayısız kullanıcı da kendi kanalına yüklemiş şarkıyı sayısız tık almış. Ve bütün bunların hepsi sadece 15 gün içinde olmuş. Ender Balkır bu şarkıyı sadece tekli olarak çıkarsaydı ve dizide kullanılmamış olsaydı aynı etkileşimi bu kadar kısa sürede alması çok zordu maalesef. Bu da ülke müzik sektörünün acı bir gerçeği.


“Ruhumda Sızı”, Sivas katliamında can veren Aşık Nesimi Çimen’e ait bir türkü. Her kelimesiyle ozanın ruhundaki sızıyı dinleyene geçiren bu acılı türküyü Ender Balkır’ın sesinden dinlemeye doyum olmuyor. Düzenlemesi Önder Meral tarafından yapılmış kayıtta son derece sade bir biçimde tek bir cura ve gitarlar eşliğinde çalınıp söylenmiş türkü, halk müziğinin popüler olandan, moda olandan, gündelik olandan azade nasıl zamansız ve kalıcı bir değer olduğunu dinleyenlere bir kez daha hatırlatıyor.  

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder