Günün Şarkısı 25 Şubat 2019


Ali Kocatepe – “Dağlar Dağlar”


Besteci, söz yazarı, şarkıcı, prodüktör, gazeteci, yazar, radyo programcısı ve spiker… On parmağında on marifet Ali Kocatepe bu ülkede yaşayan herkesin hayatına şu veya bu şekilde dokunmuştur muhakkak. Ama galiba en çok da yazdığı şarkılarla, Türk pop müziğine kattıklarıyla…


Özellikle Sabahattin Ali dizeleri onun notalarında unutulmaz şarkılara dönüşmüş, yıllarca dilimizden düşmemiştir. Kürk Mantolu Madonnalar, Kuyucaklı Yusuflar filan bu kadar popüler değilken daha, Melankoli, Ben Sana Vurgunum, Çakır, Dağlar Dağlar, Çocuklar Gibi dolaşıyordu dilimizde. Hepsi Sabahattin Ali şiiriydi. Hepsi Ali Kocatepe bestesiydi.


Bu iki kıymetli adamın da doğum günü bugün. 25 Şubat. Bu vesileyle Ali Kocatepe’nin bundan tam 30 yıl önce yayımlanmış bir albümünü hatırlayalım istedim. “Şarkılarda Sabahattin Ali”, 1989 yılında yayımlanmış bir albümdü. Bir tek şairin şiirlerinden bestelenmiş şarkılar barındıran çok fazla albüm yapılmadı memlekette. Bu albüm o yüzden önemlidir. Al Kocatepe bu albümde kendi bestelerinin yanı sıra Sabahattin Ali şiirlerinden bestelenmiş ama bestecilere ait “Aldırma Gönül”, “Leylim Ley” gibi şarkıları da seslendirir. Nükhet Duru ve Aysun Kocatepe ise albümün konuk sanatçılarıdır.


Bu albüm tam plakların yavaş yavaş bittiği, kasetlerin yaygınlaştığı ama CD’lerin yeni yeni çıkmaya başladığı ara dönemde çıkmış ve sadece kaset formatında piyasaya sürülmüştü. O yüzden yakın zamana kadar pek hatırlanmıyordu. Neyse ki artık dijital platformlarda bulmak mümkün.


İlk kez Sezen Aksu tarafından 1985 yılında seslendirilen “Dağlar Dağlar” bu albümde bestecisinin sesiyle çıkmıştı karşımıza. Düzenleme Özkan Turgay tarafından yapılmış, albümse 1 Numara Plakçılık etiketiyle yayımlanmıştı.

İyi ki doğdunuz Ali Kocatepe. İyi ki yaşadınız Sabahattin Ali.      

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder