Günün Şarkısı 28 Ocak 2019


Ferdi Özbeğen – “Giden Sensin”



‘60 yıllarda kendi adını taşıyan orkestrasıyla adını duyurdu, 1977’de ise “Ferdi Özbeğen’le 45 Dakika” adı verilmiş ilk solo albümüyle hem tüm ülkenin tanıdığı bir isim haline geldi, hem de yeni bir müzik türünün öncüsü oldu. Sonraları taverna müziği diye adlandırılacak türün en eli yüzü düzgün, en müzikal niteliği yüksek işlerini o yaptı.


1977’den itibaren hemen her sene, bazen senede iki tane albüm yaptı. Buna karşın kendine ait çok az şarkısı oldu. Çünkü ağırlıklı olarak başkaları tarafından daha önce seslendirilmiş şarkıları seslendirdi, o şarkılara kendi ruhunu kattı, kendi stili ve kendine has ses rengiyle o şarkıları başka türlü dinlememizi sağladı.


Ferdi Özbeğen denince ilk akla gelen şarkılardan biri “Dilek Taşı”dır ki aslında bir Gülden Karaböcek şarkısıdır mesela. “Gülmek İçin Yaratılmış (Yok Yok Yalan Deme)” de bir Semiha Yankı şarkısı olmadına rağmen en çok Ferdi Özbeğen’den bilinir. Buna benzer sayısız örnek var. Bu çok sık olan bir şey de değildir.


Söz yazarı Ülkü Aker, Özbeğen’in ömürlük dostuydu ve en çok onun yazdığı şarkıları seslendirdi. Bunlar arasında sadece Ferdi Özbeğen için yazılmış bazı şarkılar da vardı. “Giden Sensin” bunlardan biriydi. İlk kez Ferdi Özbeğen söyledi, ondan sonra da söyleyen olmadı.


Ferdi Özbeğen’in 1984 yılında Yaşar Plak etiketiyle yayımlanmış “Piyanist” adlı albümünde yer alan “Giden Sensin” aslında dünya çapında popüler olmuş bir Fransızca şarkıydı. Charles Aznavour ve Jackques Plante tarafından yazılmış şarkı ilk kez 1965 yılında Aznavour tarafından plak yapılmış ve Fransızca müziğin klasiklerinden biri haline gelmişti. Şarkının ilk Türkçe versiyonu ise 1969 yılında Sezen Cumhur Önal’ın yazdığı sözlerle ve “Ayrılık Şarkısı” adıyla Özdemir Erdoğan tarafından seslendirilmişti.


O versiyon mu bu versiyon mu diye sorarsanız kesinlikle Ülkü Aker sözleri ve Osman İşmen düzenlemesiyle Ferdi Özbeğen versiyonu derim. Çünkü her zaman yaptığı gibi bu şarkıda da Özbeğen kendi sakin sularında alabildiğine sade bir biçimde ama bir o kadar da derin bir içtenlik ve duyguyla kendine ait kılıyor şarkıyı. Ferdi Özbeğen’i oldum olası çok severim ama bu şarkıyı ayrı severim. Kendine ait az sayıdaki şarkıdan biri olduğu için de ayrıca kıymetli bulurum.


Bugün Ferdi Özbeğen’in ölüm yıldönümü. 28 Ocak 2013’de kaybettiğimiz Özbeğen’in anısına saygıyla… 

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder