Günün Şarkısı 2 Ocak 2019


Barış Manço – “Sakız Hanım – Mahur Bey”


Yitip giden sadece Sakız Hanım ve Mahur Bey değildi. Bir dönem, bir devir bitmiş, perdeler kapanmış, o hüzünlü nağmeler susmuştu. Şarkıyı dinlerken burnumuzun direğinin sızlaması bundandı.


Barış Manço yaşasaydı, bugün bulunduğumuz yerden düne bakıp neler yazar, neler söylerdi bilinmez. Ama daha o günlerden bugünleri görmüş gibiydi.


Bugün Barış Manço’nun doğum günü. 2 Ocak 1943 doğumlu Barış Manço, 1 Şubat 1999’da hayata gözlerini yumduğunda henüz 60 yaşında bile değildi. O zamanlar bize çok büyük, hatta yaşlı gibi gelirdi ama şimdi hesaba vurunca anlıyorum ki çok erken veda etmiş.


Toplumsal hafızamıza kazınmış onlarca şarkısı var Manço’nun. Hepsi bir hikâyesi, derinliği, karakteri olan şarkılar. “Sakız Hanım - Mahur Bey” onlardan sadece biri. Bugün sosyal medyada sayısız Barış Manço paylaşımı gördüm. Fotoğraflar, yorumlar, şarkılar… Benim içimden bu şarkıyı paylaşmak geçti. Onun gidişiyle biten bir devri, onun yokluğunun bıraktığı boşluğu en iyi bu şarkı anlatıyor sanki.


“Sakız Hanım – Mahur Bey”, 1988’de Emre Plak etiketiyle yayımlanmış “Ful Aksesuar ’88 Manço Sahibinden İhtiyaçtan” albümünde yer alan şarkılardan biriydi. Sözleri Barış Manço’ya, bestesi Bahadır Akkuzu’ya ait şarkının düzenlemesi Garo Mafyan tarafından yapılmıştı.  


Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder