Günün Şarkısı 19 Ocak 2019


Jakuzi – “Şüphe”


Kutay Soyocak ve Taner Yücel’in projesi Jakuzi, ilk albümü “Fantezi Müzik”i Domuz Records etiketi ile 2016’da piyasaya çıkarmıştı. Sonrasında Alman plak firması City Slang ile yapılan anlaşma neticesinde aynı albüm yeni eklenen şarkılarla birlikte 2017 yılında uluslararası pazarda satışa sunuldu ve epeyce de ilgi gördü.


Adının verdiği ipucundan da tahmin edileceği üzere ‘80’lerin “synth” furyasının izlerini süren, sürerken içine aynı dönemin “kitsch” kültürünü de boca eden, sözgelimi kliplerinde video kaset estetiğini kullanan, Türkiye’de bir benzeri pek yapılmamış bir proje olarak karşımıza çıkmıştı Jakuzi. Deneysel, karmaşık, yer yer anlaması zor, yer yer çok içeriden, çok tanıdık…


Jakuzi’nin “Hata Payı” adı verilmiş yeni albümü 5 Nisan 2019 tarihinde piyasaya çıkacakmış. Geçtiğimiz günlerde duyurulan bu habere bir de tekli eşlik ediyordu. Albümün ilk teklisi “Şüphe” City Slang etiketiyle dijital platformlara servis edildi.


Bu kadar önceden albüm çıkış tarihini duyurmak yabancı bir plak firması ile çalışıyor olmanın farkı olsa gerek. Beklenti yaratmak adına gayet sıkı bir pazarlama taktiği. Bu arada Jakuzi’nin ilk albümünü kayda değer bulan, sevenler için zaten doğmuş bir beklenti var; ona şüphe yok. Onlardan biri de benim. Çünkü Jakuzi’nin müziğinin benim beğeni skalamda ‘80’ler çağrışımları ile dolu bir yeri var. Duran Duran mı desem Depeche Mode mu desem, The Cure mu desem…


Nitekim “Şüphe”yi ilk dinlediğim anda, zamanında her şarkısını ezber ettiğim bir albümün içinde buldum kendimi. Alphaville’in “Afternoons In Utopia” albümünün. Bir benzerlikten, replikadan söz etmiyorum. Çağrışımlardan, aklın oyunlarından söz ediyorum.


Jakuzi bu albümle internet kuşağının Türkiye’den çıkıp dünyayı yakalayacak isimlerinden biri olmaya biraz daha yaklaşacak gibi görünüyor. Albümü bilmem ama bu şarkı bu beklentiyi kaşıdı bende.   



Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder