Günün Şarkısı 16 Ocak 2019


Sevinç Yurdem – “Sen de mi Leyla?”


“Uzun zamandır duyduğum en iyi yeni ses” diye başlayabilirim yazıya gönül rahatlığıyla. Abartmış olmam çünkü. İyi ses ve iyi şarkıcı. Gerçi Sevinç Yurdem’in önceki yıllarda Groovypedia için yaptığı kayıtlara denk gelmiş, o zaman da dikkatimi çekmiş olmalı ki hepsini izlemiştim ama o kayıtlardaki tamperaman düşüklüğü beni yormuştu biraz; şimdi tekrar bakınca hatırladım.


Sevinç Yurdem Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzikoloji bölümünden mezun olmuş. Eğitimi devam ederken özel şan dersleri de almış. Ve sonrasında sahneye çıkmaya başladığında caz standartları, “soul” şarkıları, aryalar ve ‘80’li, ‘90’lı yılların Türkçe Pop şarkılarını seslendirmeye başlamış. Bir dönem de İzmir Kent Orkestrası solistliğini yaparak çok sayıda şehir, mekân ve festivalde sahneye çıkmış.


Sözün kısası hem müzik eğitimi almış hem de sahnede pişmiş bir şarkıcı Sevinç Yurdem. İyi bir ses olması bir yana, “iyi bir şarkıcı” tabirinin içini bu derece doldurabilmesi bundan şüphesiz.

Sevinç Yurdem’in ilk teklisi “Sen de mi Leyla?” 2019’un ilk günlerinde 1877 Müzik Yapım ve EMI ortaklığı ile yayımlandı. “Sen de mi Leyla?” Ferdi Tayfur’un 1983 yılında piyasaya çıkan 33’lük plağına adını veren şarkı. Bilenler bilir, aynı albümden daha önce “Yıldızlar da Kayar” adlı şarkı Tan Taşçı tarafından “cover” yapılmıştı.


“Sen de mi Leyla?”nın söz ve müziği Ferdi Tayfur’a ait, düzenleme ise Cenk Erdoğan tarafından yapılmış. Doğrusu enteresan bir buluşma olmuş ve üstüne Sevinç Yurdem’in yorumu da eklenince çok etkileyici bir iş çıkmış ortaya. Hem otantik hem modern, hem eski hem yeni…  


Cenk Erdoğan kolaya kaçmamış, yeni bir “intro” yazmış, başka bir ritim yürüyüşü üzerine oturtmuş şarkıyı. Şarkının orijinalindeki gazel bölümünün ortadan kaldırılmadan yeni düzenlemeye yedirilmiş olmasını da ayrıca sevdim. Sevinç Yurdem ise Ferdi Tayfur’un meşhur prozodi hataları ve kendine özgü vurgularını hiç tekrarlamadan, tamamen başka bir şarkı dinliyormuş hissi yaratacak denli iyi söylemiş şarkıyı.


Yeni bir sesin, bir şarkıcının dinleyiciye olta atmak için bilinen bir arabesk şarkıyı seçmesi nedeniyle evet, ticari ama bir o kadar da ucuza kaçılmamış bir iş bu. Eleştirilecek tek tarafı ise “Sen de mi Leyla?”nın bir kadın şarkısı olmaması olabilir. Halk müziğimiz ve alaturka musikimiz buna pek takmaz gerçi. Ama insan bir yadırgıyor ister istemez.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder