Günün Şarkısı 14 Ocak 2019


Zuhal Olcay – “Ayrılık”


1991 ortaları… Sezen Aksu ve Onno Tunç bu defa kesin ayrılmışlar gibi. “Gülümse” albümü hâlâ kıyametler koparmakta iken Onno Tunç prodüktör olarak imzasını attığı Harun Kolçak albümünü yapıyor. Albümde Sezen Aksu’nun iki şarkı sözü var ama kendisi yok. Ardından Sertab Erener’in ilk albümü çıkıyor. Prodüktör Sezen Aksu ama Onno Tunç yok. Peşi sıra çıkan Levent Yüksel’in ilk albümünde ise Onno’nun iki besteci var ama kendisi yok.


1992 sonlarına doğru Onno, Zerrin Özer’e albüm yapıyor, Sezen yok. Derken bu defa da Zuhal Olcay’a albüm yaptığını öğreniyoruz. Sırada Nilüfer ve Ayşegül Aldinç de var ama Nilüfer’le çalışması hepsinden daha çok manidar. Bir kere Onno Sezen’den önce Nilüfer’le sevgili. Sonrasında yıllarca Nilüfer – Kayahan ve Sezen – Onno ekipleri arasında ciddi bir müzikal rekabet yaşanmış.


Yıllarca aşklarından payımıza düşen nice şarkıyla beslenip büyüdüğümüz ikilinin ayrılmasına üzülsek mi sevinsek mi bilemiyoruz zira ayrı ayrı yaptıkları işler de başka türlü güzel, başka türlü verimli.


Onların tekrar birlikte ürettikleri ilk albüm olacak “Levent Yüksel’in İkinci Kaseti”nin piyasaya çıktığı günlerde Onno’nun aramızdan ayrılıp gideceğini henüz bilmiyoruz. Sezen’in Uzay Heparı’nın zamansız ölümü üzerine yazdığı “Yas” şarkısının kaderin bir cilvesi gibi Onno’nun ölümünün ardından çalınıp söyleneceğini de…


Onno Tunç’u 14 Ocak 1996 günü kaybettik. Bugün ölüm yıldönümü. Çok genç yaşta, beklenmedik bir ölümle, daha nice şarkıya imza atacak, ruh katacak, hayat verecekken göçüp gitti. O zaman bu zaman pop müzikte iyi, kaliteli, müzikal açıdan nitelikli işlerden bahsedeceğimiz her cümlede onun adını geçiriyoruz. Bunca yıl sonra bile, hâlâ… Yerinin dolmadığı o kadar açık ki.


“Ayrılık”, Zuhal Olcay’ın 1993 Mayıs’ında Tempa / Foneks etiketiyle piyasaya çıkan “Oyuncu” adlı albümünde yer alan Onno Tunç bestelerinden biri. Sözler Leyla Tuna’ya ait. Albümün adı “Oyuncu” ama aslında Zuhal Olcay’ın öncesinde ve sonrasında bir oyuncu gibi değil de bir şarkıcı gibi şarkı söylediği başka albümü olmadı denilebilir rahatlıkla. Bu da şüphesiz Onno Tunç etkisiydi yine.


Batı formunda melodi örgüsü bir yana, düzenlemesi bugünün “sound” anlayışında bile eski durmayan, zamansız bir şarkı “Ayrılık”.  Onno Tunç’un anısına…    

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder